V prvním případě pátrá po polském občanovi Markovi M., který z Polska loni na podzim unesl čtyřletého syna své partnerky Natalie Mazon (23). „Naposledy jsem s ním mluvila letos v březnu po telefonu. Od té doby nemám o dítěti žádné informace,“ svěřila se Blesku mladá žena.

„Na únosce byl vydán v Polsku zatykač, nyní se připravuje rozšíření na eurozatykač. Máme poznatky, že stopa vede do České republiky. Na informace vedoucí k osobě, která chlapce unesla, je vypsána odměna dva tisíce eur (52 tisíc Kč),“ upozornil detektiv.

České lékařce zmizel jaguár a miliony

Druhý „český“ případ se týká prostějovské lékařky. Někdejší přítel společně s dalšími komplici měl podvodně „vyluxovat“ její konto a připravit ji o čtyři miliony korun. Stejně tak přišla o vůz značky Jaguár. Podvody se zabýval olomoucký okresní soud, obžalovaným mužům však neprokázal vinu a osvobodil je.

„Paní Lea ztratila po několika letech vlekoucího se vyšetřování a soudního jednání důvěru ve zdejší policejní a soudní praxi, ocitla se lidsky zcela na dně. Proto jsme se rozhodli jí v případu, kdy bez jejího vědomí a vůle přešlo vozidlo na základě falešného podpisu do jiných rukou, pomoci,“ řekl Blesku Rutkowski.

Radikální změna image

Někdejší poslanec Sejmu, otec dvou synů a dcery, na rozdíl od fotografií z minulých let, kdy pózoval coby udělaný chlapík se střelnými zbraněmi a ochrankou, výrazně zhubl. Sluneční brýle prakticky neodkládá. „Prostě změna image,“ shrnul stručně.

Doma v Polsku je známou personou nejen kvůli metodám, které se zdají občas být za hranou. Vystupoval v řadě pěveckých show, spolupracuje s televizemi na scénářích – jak jinak – detektivních seriálů. A jeho vzor? „Corrado Cattani z legendárního italského seriálu Chobotnice, i když dnes už se ten obraz změnil. Dnes policisté či detektivové pracují jinými metodami, promítá se do toho i moderní technika,“ zní odpověď.

Únosy dětí

Rutkowski se se zhruba dvěma desítkami spolupracovníků v poslední době specializuje především na dvě oblasti zločinu. Řeší únosy dětí vesměs mezi znesvářenými rodiči a objasňuje krádeže luxusních vozů. „Nejsme agenturou, která řeší sledování nevěrné manželky či manžela, to necháme jiným,“ říká.

V případě dětí uspěl v posledních letech ve stovce případů. Legendární je případ polské holčičky Nikoly, kterou rodičům protiprávně odebraly norské úřady. „Rambo“ neváhal, dítě na samé hraně zákona unesl a vrátil rodičům. Pomoc nabízel i Evě Michalákové, jejíž synové také zůstávají po zásahu úřadů v Norsku.

Video
Video se připravuje ...

Luxusní barák a výbava jak z akčního filmu! To je Rambo Rutkowski. Jan Jedlička, Petr Šour, Tomáš Polák

Vzkaz do Tuniska: Jdu po tobě!

Vypátral také do Tuniska unesenou českou holčičku Sofii (9). Protože eurozatykač v africké zemi neplatí, poslal polský detektiv tuniskému otci drsný vzkaz. „Vrať dceru a já, Rutkowski, lovec hlav, po tobě nepůjdu, nebudu tě dál sledovat a nepošlu na tebe lidi, aby tě zavřeli.“

Největší rozruch a „přestřelku“ mezi českými a polskými úřady vyvolal Rutkowskiho zásah v roce 2012 v hotelu Piast v Českém Těšíně, kde zatkl hledaného polského zločince a převezl jej zpět do vlasti. Hrozil diplomatický skandál, ale… „Ukázalo se, že ten člověk je skutečně vinen z vraždy notářky. Dostal pětadvacet let. Někdy prostě nejde čekat, než se někdo nahoře rozhoupe,“ řekl Blesku polský Rambo.

Kdo je Krzysztof Rutkowski?

*    Narozený 6. dubna 1960 v polském Teresinu.
*    Politik, podnikatel, soukromý detektiv.
*    V letech 2001–2005 poslanec Sejmu za Sebeobranu.
*    S polskou televizí TVN natočil seriál Detektyv, který mapuje některé akce jeho agentury.
*    Některé kontroverzní metody mu vynesly několik menších odsouzení a trestů.

Fotogalerie
15 fotografií