„Soud je vázán právním názorem odvolacího krajského soudu, a nemohl tak dospět k jinému závěru, než k takovému, že obžalovaní jsou vinni tak, jak bylo popsáno,“ uvedl předseda senátu Ladislav Sobotka. Pro obžalované bylo ale podstatné, že je již soud neviní ze smrti Martina (29), ale »jen« z distribuce alkoholu pochybného původu.


„Nejsem s verdiktem spokojen. Soud nedospěl k závěru, že by k úmrtí poškozeného došlo v souvislosti s konzumací otráveného alkoholu v restauraci. Počkám si na písemné vyhotovení rozsudku,“  komentoval stanovisko soudu státní zástupce Antonín Budiš.

Soud udělil Františku B. a Liboru D. 2,5 roku s podmíněným odkladem na 3 roky. Ivana O. »vyfasovala« 2 roky s tříletou podmínkou. „Jsem rozpolcená. Žádný závadný alkohol jsem nikdy neprodávala. Na druhou stranu se ten soud táhne tak dlouho, že bych to už konečně měla ráda za sebou. Nevím proto, zda se odvolám. Musím se poradit se svým právníkem,“ uvedla Ivana O. Stanislav P. byl z rozsudku vyjmut, neboť už sedí za nelegální prodej alkoholu. Dostal už dříve 9 let.

Pelikánovi se trest nelíbí

Jiným případem metylalkoholové aféry se zabývá i Nejvyšší soud. Na podnět žalobců podal stížnost ve prospěch odsouzeného Tomáše Březiny ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Ministr kritizuje zvýšení trestu ze 4 na 6 let, neboť Březina byl klíčovým svědkem celé kauzy, který výrazně pomohl rozkrýt síť lihové mafie.

Metanolová aféra vypukla v září 2012, kdy se objevily první případy úmrtí po požití nelegálně vyráběných lihovin s obsahem jedovatého metylalkoholu. Poslední člověk, jehož úmrtí je spojováno s hlavní vlnou metanolové kauzy, zemřel na konci února 2014. Celkem zemřelo asi 50 lidí, další připravil alkohol o zdraví.

VIDEO: Okresní soud v Hodoníně se opět zabýval metylakoholovou kauzou z Veselí nad Moravou z roku 2012. Nařídil mu to krajský soud v Brně loni na podzim. Takto tehdy výrok soudu komentoval advokát jedné z obviněných Pešta.

Video
Video se připravuje ...

Obhájce hostinské Josef Pešta se vyjádřil k verdiktu odvolacího soudu v Brně. Zdeněk Matyáš