Lákadlo vysokého zhodnocení investice v krátké době a tím i rychle vydělaných peněz převážilo nad opatrností a zdravým úsudkem. Mladík, původně pracující jako skladník, vystupoval coby zástupce sázkové kanceláře Tipsport, klientům nabízel smlouvy o osobním kurzovém sázení.

Zprvu přijímal menší částky, dohodnuté peníze vyplácel včas. Oběti tím sedly na vějičku a přihazovaly větší a větší částky. A nakonec zplakaly nad výdělkem. „Postupně jsem mu svěřil 2,2 milionu korun, vrátil mi dvě stě tisíc. Byly v tom moje úspory, peníze matky a dalších dvou lidí,“ vypověděl v úterý u soudu jeden z oklamaných.

Dejte mi sto tisíc, za tři měsíce vrátím 130. Takhle nějak vypadala strategie mazaného podvodníka, který dokázal téměř rok a půl hrát roli seriózního bookmakera, který za vybrané peníze sází na sport a »investorům« vyplácí zhodnocení z výher.

Obral i fotbalisty Hubníka a Červenku

Seznam poškozených zahrnuje Radkovy kamarády i úplně neznámé zájemce, kteří dali na doporučení. A nechybí ani jména úspěšných sportovců, jako jsou fotbalový reprezentant Michal Hubník či asistent trenéra Zlína Bronislav Červenka. Ten přišel o 170 tisíc. V jiném případu pro změnu investovala dokonce celá rodina – matka, otec a dcera. Výsledek? Mazaný investor je připravil o půl milionu!

Blafoval i ve vlastní režii

Strmiska během roku 2013 změnil strategii, ohlásil, že zakládá vlastní sázkovou a investiční společnost Play 2 Invest. Přestože už řada lidí přišla o své úspory, dál se hrnuli noví zájemci o »výhodnou« a především rychlou investici. „Potkal jsem ho v Uherském Brodě. Domluvili jsme se na vkladu půl milionu se zhodnocením tří procent z vkladu měsíčně. Pak jsem přidal ještě dalších 340 tisíc,“ popsal později na policii ztrátu 840 tisíc korun další podvedený.

Radek Strmiska se postupně dostával do problémů, klientům tvrdil, že investice nevyšla, nejsou peníze, bude částky splácet. Nic nesplnil, naopak začátkem února 2014 beze stopy zmizel. Kam se schoval, netuší ani jeho obhájce u soudu. „Skutečně o něm nemám žádné informace,“ řekl Blesku.

Proti mladému muži z Hodonínska je tak veden soudní proces pro rozsáhlý podvod jako proti uprchlému. Jaký byl osud vylákaných milionů, se nepodařilo zjistit. Část z nich nejspíš Radek prosázel v sázkových kancelářích a na internetu, rodině i sobě nakoupil auta. Pokud ho  policie a justice dopadne, může skončit až na 10 let za mřížemi.   

VIDEO: Někteří podvodníci se neštítí ničeho. Policisté dopadli muže, který se 4 roky vydával za příbuzného!  2646932:gallery:true:true

Fotogalerie
5 fotografií