Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Po 20 letech vstal z mrtvých: Petr dostal zpátky svou identitu!

Autor: ČTK, ljš - 
10. června 2013
16:00

Petr Pleskot z Jeseníku, který byl téměř 20 let nezvěstný, dostal zpět svou identitu. Jesenický soud dnes zrušil své původní rozhodnutí, ve kterém jej prohlásil za mrtvého.

Pleskot se podle policistů skrýval pod skrytou identitou na Vsetínsku. Chtěl se zřejmě vyhnout vězení, kam jej soud v roce 1994 poslal za majetkovou trestnou činnost. Zda se na jeho odsouzení vztahuje lednová amnestie, se bude teprve zjišťovat.

"Původní rozhodnutí soudu, ve kterém jsme jej prohlásili za mrtvého, bylo dnešního dne zrušeno. Učinili jsme tak na základě provedených důkazů, šlo o výpovědi bývalé manželky a matky. Také v analýze DNA, ve které byly porovnávány vzorky DNA tohoto muže, jeho matky a dětí, nebyl nalezen žádný znak, který by vylučoval, že jde o osoby příbuzné," uvedla soudkyně Miroslava Vyhlídalová.

Skrýval se 18 let

Třiačtyřicetiletý Pleskot byl až do letoška naposledy viděn na konci roku 1994, kdy mu bylo téměř 25 let. Odešel tehdy od jednání soudu, který ho odsoudil k nepodmíněnému trestu odnětí svobody za majetkovou trestnou činnost. Pár týdnu nato bylo po muži vyhlášeno pátrání. V roce 1997 byl pohřešovaný muž bez přítomnosti rozveden a o 13 let později prohlášen za mrtvého.

Muž na sebe upozornil až letos v lednu, zřejmě v souvislostí s amnestií. Na úřadu ve Frýdku-Místku oznámil ztrátu občanského průkazu. Když neuspěl, obrátil se na jesenickou radnici. Poté po něm začali pátrat policisté, našli jej na Opavsku.

Půjde sedět?

Zda se vyhne původně uloženému trestu, není zatím zřejmé. Jeho spis byl totiž již skartován. "Souzen byl u našeho soudu i soudu v Bruntále, řešit se bude muset otázka, zda se na něj amnestie vztahuje," doplnila předsedkyně jesenického soudu.

zaviracispendlik ( 10. června 2013 17:54 )

jo, máš pravdu

jaselka ( 10. června 2013 17:35 )

Když byl prohlášen za mrtvého, dostávala jeho "vdova" na syna patrně syrotčí důchod. Teď by ho měl stát na tomhle chytrákovi vymáhat zpět.

zaviracispendlik ( 10. června 2013 17:27 )

chudák a nakonec půjde sedět

slavka3 ( 10. června 2013 17:17 )

Sociální bude muset doplatit, to mu nikdo neodpáře, vdovský a sirotčí vracet nebudou muset, měl radši zůstat úředně mrtvý, neboť se nedoplatí

zaviracispendlik ( 10. června 2013 17:05 )

ahoj ganzi, to by byl gól

Zobrazit celou diskusi