Jak si přilepšit k platu uklízečky, vymyslela podnikavá Jitka Reichenauerová (40) v roce 2013. Z fary v Křtinách postupně odnesla 230 starých tisků.  Prodej avizovala na internetu, kde narazila na sběratele Martina Charamzu (46).

Norimberskou kroniku prodala za 1500!

Žena využila nepořádku v evidenci. Mnohdy ani netušila, co krade. Zjistil to ale Charamza. Když mu nabídla výtisk norimberské kroniky z roku 1493, jejíž hodnotu znalci ocenili na 900 tisíc korun, odkoupil skvost za pouhých patnáct stovek. „Tvrdila, že jde o dědictví. Vůbec mě nenapadlo, že knihy kradla,“ dušoval se muž u soudu.

Knihy a vzácné tisky odebíral opakovaně. Z  nejcennějších dvou desítek odstranil vlastnické poznámky a inventarizační čísla. Buď je vymazal, nebo stránku vyřízl a nahradil jinou také ze starého tisku. A nejzajímavější věci přeprodával sběratelům za tučný peníz!

Podle obžaloby si přišel na statisíce, zatímco majitel tisků – brněnské biskupství – utrpěl škodu téměř 3 miliony korun. Policie při pátrání posléze zachránila nejcennější kousky včetně Mattioliho herbáře ze 16. století.

Video
Video se připravuje ...

Martin Charamza (vlevo) čeká na verdikt Krajského soudu v Brně. Ten mu původní podmínku změnil na vězení v délce 30 měsíců Jolana Halalová

Uklízečka i sběratel kupodivu vyvázli s podmíněným trestem – 30 měsíců na 4 roky! Žena podmínku přijala, Charamza se odvolal. Jenže se přepočítal. Krajský soud v Brně jeho verzi neuvěřil a přitvrdil. Podmínku mu teď změnil na 2,5 roku vězení natvrdo, verdikt je pravomocný. Navíc musí zaplatit 400 tisíc korun.

Za peníze koupila manželovi funkční samopal

Případu neschází řada kuriozit. Třeba jak naivní uklízečka naložila s »drobnými«, které za knihy od sběratele dostala? Koupila manželovi do sbírky ruský válečný samopal značky Špagin. Jenže byl funkční, a tak si vykoledovala ještě obvinění z nedovoleného ozbrojování!