Mstitel se v květnu nejprve odpotácel pro browning po dědovi. „Nabil jej, natáhl kohoutek a ve stavu prosté opilosti třikrát zamířil na hlavu mladíka. Pak vystřelil,“ popsal osudový zlomek vteřiny žalobce.

Kulka trefila Honzu vedle nosní dírky. Prošla lebkou, zhmoždila mozek. Mládence se podařilo díky rychlé operaci zachránit, zůstal však invalidní. Špičák musí navíc uhradit více než 600 tisíc korun zdravotní pojišťovně a podobnou částku má uhradit i poškozenému.

Obžalovaný vysokoškolák se u soudu vymlouval na okno. „Vybavuju si jen, jak vyšla rána a Košťál leží na zemi. Byl jsem vyklepaný, v šoku, mamka volala sanitku a policii. Byl jsem v šoku a nic si nepamatuji,“ tvrdil mládenec, jenž byl pod vlivem mnoha piv a panáků. Podle skutkové podstaty mu hrozilo až 18 let vězení.

Podle střelcova otce byla zahradní společnost opilá jen průměrně. „Měli všichni vypito, ale tak normálně,“ tvrdí. Slavící partička přitom na grilovačce pila pivo a panáky více než osm hodin. Pistoli jeho syn nosil běžně v kapse kabátu, třeba na čekanou do lesa. Oba jsou totiž držitelé zbrojního pasu a myslivci. Vztahy syna a postřeleného označil „na pohodu“.

Fotogalerie
7 fotografií