„Miroslav Pavla škrtil popruhem a držel nad jeho hlavou kladivo. Já se sestrou Ludmilou a naší matkou jsme musely klečet a dívat se na to,“ tak v přípravném řízení popsala údajné týrání sestra obou bratrů Veronika Minksová.

Před soudem pak ale mlčela. Když ji soudkyně Dagmar Bordovská upozornila, že se v případě křivého svědectví může vystavit trestnímu stíhání, odmítla vypovídat. Její sestra Ludmila situaci přitom popsala jinak a matka všech čtyř dětí Eva Minksová klečení i uvedený způsob týrání úplně popřela.

Ke slovu se tak dostali soudní znalci, kteří měli určit, do jaké míry je Miroslav Minks nebezpečný a jakou míru zavinění měl na sourozencově mrtvici.

Znalec upozornil na skryté onemocnění

„Pavel měl dlouhodobé skryté onemocnění – silně zúženou levou krkavici. S touto diagnózou by ji do tří let podle mne určitě prodělal, pokud by nebyla včas provedena operace,“ vysvětlil Hanuš Baš, soudní znalec v oboru zdravotnictví.

O nebezpečnosti Miroslava Minkse navíc pochybuje znalkyně Zuzana Švehláková. „Nediagnostikovala jsem u něj žádnou diagnózu psychického rázu. Má narcistické rysy. Porucha osobnosti tu je, ale rozhodně ne kriminálního charakteru. Rozhodně není společensky nebezpečný,“ vypověděla Švehláková.

Ve vazbě zůstává

Obhájce obžalovaného proto požádal o propuštění Minkse z vazby. „Jsem přesvědčen o tom, že vazba je nemístná. Za celou dobu nebylo provedeno šetření na místě činu. Navíc se jedná pouze o spekulace. Trpí tím slušný člověk,“ upozornil Jaroslav Brož.

Soudkyně líčení odložila na listopad s tím, že senát zváží možnost provedení důkazu rekonstrukcí popsaného způsobu škrcení. Vazbu ovšem nezrušila s odůvodněním, že ještě neuplynula zákonná doba od posledního podání.