Během dvouměsíčního pobytu se její členové budou kromě výzkumu věnovat také testování nových zařízení, přístrojů a vybavení. V plánu je i natáčení dokumentu o českém antarktickém výzkumu.

Menší předvoj, osmičlenná skupina, vyrazila z Česka  27. prosince a v prvním lednovém týdnu bezpečně dorazila na základnu CZ*ECO Nelson na Nelsonově ostrově v souostroví Jižní Shetlandy.

Hlavní skupina odletí z vídeňského letiště přes Madrid do Chile. Odtud bude pokračovat lodí chilského vojenského námořnictva přes Drakeův průliv do Antarktidy a poté jinou lodí na ostrov Jamese Rosse s českou stanicí.

„Je to ohromná příležitost ukázat široké veřejnosti, kam se náš program za 20 let své existence posunul, navíc nejatraktivnější možnou formou profesionálního filmového dokumentu natočeného nejpovolanějšími tvůrci,“ uvedl vedoucí Českého antarktického výzkumného programu Daniel Nývlt.

Pozor, zrádný vítr

Podle Nývlta bude počasí v místě pobytu oscilovat mezí mínus 10 až plus 10 stupni Celsia. „Rozhodující roli ale hraje silný vítr, který vane po většinu měsíce a výrazně ovlivňuje pocitovou teplotu. Je nutné si při práci venku chránit ruce, které díky tomu rychle zkřehnou,“ uvedl Nývlt.   

 Vědeckým cílem expedice je opět monitoring klimatu a sledování stavu ledovců, odledněného území, řek, jezer a ekosystémů. „Pokračovat bude také studium změny dlouhodobě zmrzlé půdy na Antarktickém poloostrově i medicínský výzkum vlivu stresu na zdraví pracovníků v polárních oblastech,“ upozornil vedoucí expedice Peter Váczi.

VIDEO: Časosběrné video z rekonstrukce filozofické fakulty MUNI