„Nikdo už nenahraje můj zpěv tak jako on. Doprovázel mě do mnoha světových studií. Šťastnou cestu, příteli,“ vyznal se zpěvák.

Jan Němec patřil mezi světové ikony rockové hudby. Spolupracoval na albech superskupin Helloweeen, Celtic Frost nebo Running Wild, pomáhal aranžovat hity Scorpions. V Česku dohlížel například na rockové kapely Citron, Vitacit, Kreyson či Motorband, pomáhal ale i Martě Kubišové a Tanje.

Legendární studio

Němec v roce 1968 utekl do tehdejšího západního Německa. „Za sebou nechal bohatou kariéru a řadu ceněných, zejména metalových alb,“ napsal rockový server iReport.

Hannoverské Studio M, které zvukový inženýr Němec po emigraci založil, se stalo legendou na poli tvrdé a heavymetalové hudby.

„Pamatuji, jak mě strašně tepal za frázování češtiny i angličtiny a já musela celé dny a noci dřív. Byli s Alešem Bajgerem na mě tak tvrdí a nekompromisní. Díky nim jsem dneska tím, kým jsem. Dali mi hudební vzdělání, ale taky nástroje k nezávislosti,“ svěřila se ostravská zpěvačka Vladivojna La Chia.

Němec stvořil Kreyson i Citron

Němec byl spjat i s tuzemskou kapelou Kreyson zpěváka Ladislava Křížka. Měl zásadní podíl na debutovém albu Kreysonu Anděl na útěku (1990). V té době také Křížkovi zprostředkoval účast na nejslavnějších deskách Running Wild, kdy na alba Death Or Glory a Blazon Stone nazpíval doprovodné vokály.

VIDEO: Život Marty Kubišové (81).

Video
Video se připravuje ...

Život Marty Kubišové Videohub

Fotogalerie
12 fotografií