Jednou za čtvrt roku Správa kolejí a menz vyhodnocuje nejoblíbenější jídla v nabídce. Ukázalo se, že preference studentů se po pandemii covidu pozměnily.

Tradičně k nejvíce žádaným jídlům patří smažený řízek a svíčková. Ale hlavním hitem menz zůstává dál smažený sýr, který nabízíme denně. Právě tohoto jídla se zdražení surovin dotklo nejvíce, což můžeme pozorovat také v restauracích, kde cena smaženého sýru atakuje hranici 200 korun za porci. My se snažíme i v tomto nabídku obměňovat, takže někdy bývá místo eidamu třeba gouda nebo ementál,“ uvedl manažer menz Tomáš Kala.

Fakulty mají různé chutě

Oblíbenost některých druhů jídel se liší napříč fakultami.Třeba právníci dříve preferovali hovězí maso, teď je u nich nejvíce v oblibě kuřecí.

„Kuřecí maso je zároveň nejoblíbenější i na přírodovědecké fakultě. Na pedagogické fakultě jsou zase nejvíce v oblibě lehčí vegetariánská jídla. Tam si vždy raději než smažený řízek dají caesar salát s kousky kuřete,“ prozradil Kala.

Je libo Veggie bar?

Každá z devíti menz nabízí denně mimo jiné i minimálně jedno veganské jídlo. Od září 2017 funguje v prvním patře Akademické menzy na Moravském náměstí Veggie bar, který se na tato jídla specializuje.

„Tehdy šlo o vůbec první samoobslužné zařízení mezi vysokoškolskými menzami zaměřující se na bezmasou a nízkokalorickou stravu. Denní menu tam zahrnuje výběr ze dvou polévek, bezmasá jídla pro vegetariány, pokrmy bez živočišných produktů pro vegany, ale také pečené i chlazené dezerty,“ popsal doplnění celkově pestré nabídky Kala.

 „Už dávno nejsme žádná vývařovna. Sledujeme vývoj a přicházíme s novinkami. Dokážeme také už odhadnou zájem a podle toho reagovat s přípravou množství jídel," zdůraznila před časem Blesku vedoucí stravování v Akademické menze  Marie Ženatá.

Ceník jídel v menzách MUNI pro studenty

*0,3 l Polévka čočková  - 16,20 Kč

*0,3 l Polévka frankfurtská - 19,40 Kč

*120 g Mletý řízek se sýrem, 250 g šťouchané brambory s cibulkou, 70 g tzatziki - 104,10 Kč

*120 g Smažený sýr, 150 g smažené bramborové hranolky  - 87,80 Kč

*120 g Znojemská hovězí pečeně (okurky), 200 g dušená divoká rýže - 98,20 |Kč

*120 g Guláš ze seitanu a hlívy, 200 g bulgur (vgtr.) (vegan)  - 88,80 Kč

*300 g Salát Caesar s kuřecím masem, krutony a parmazánem - 107,50 Kč

VIDEO: Studenti v Brně sestavili obří mapu Československa.

Fotogalerie
5 fotografií