Oficiální satisfakce za svou statečnost se tak nedočkal. Vyznamenání měl Vladimír Svoboda původně převzít v den výročí sametové revoluce 17. listopadu v Kramářově vile.

Premiér ale onemocněl a termín předání ceny Úřad vlády odložil na 7. prosinec. Vladimír Svoboda se ale oficiálního holdu, bohužel, nedožil. Cenu tak za svého tatínka převzal jeho syn Vladimír.

Nejvyšší ocenění od premiéra

Cenu od roku 2008 uděluje předseda vlády za zásluhy v oblasti kultury, dodržování lidských práv a svobod. Jde o nejvyšší ocenění, které uděluje předseda vlády. „S Vladimírem Svobodou odešel člověk, který byl oblíbený vypravěč se zájmem o filozofii. Měl dvě děti, tři vnuky a jednu pravnučku,“ vzpomněl historik Pavel Paleček.

Vdova Vlasta Svobodová, která cenu převzala také, i její manžel podepsali jako jedni z prvních v Brně petici Několik vět. Účastnili se prvních demonstrací na Václavském náměstí v listopadu 1989. V Brně pomáhali organizovat Občanské fórum. Vladimír Svoboda pak přispěl i k rozpuštění normalizačního Svazu výtvarných umělců.

Obrazy vlastní Štaidl i biskupové

Od 80. let se v jeho díle objevovaly křesťanské náměty. To vyvrcholilo vytvořením dvou křížových cest – v kostele v Lanškrouně – druhá křížová cesta bude nově v roce 2024 umístěna po rekonstrukcí kostela sv. Jakuba v Brně.

Veřejnost zná jeho práce z četných výstav a jeho velkoformátové obrazy se nacházejí v mnoha veřejných prostorech v Česku, na Slovensku i v zahraničí. Ve svých sbírkách měl jeho obrazy napřÍklad hudebník Ladislav Štaidl, rodinný přítel onkolog Zdeněk Král z brněnské fakultní nemocnice v Bohunicích či budějovický biskup Pavel Posád.

VIDEO: První státní vyznamenání prezidenta Petra Pavla: Metál pro Preisse, Pitharta nebo Kubišovou.

Video
Video se připravuje ...

První státní vyznamenání prezidenta Petra Pavla: Metál pro Preisse, Pitharta nebo Kubišovou ČTK/Blesk

Fotogalerie
4 fotografie