Luboš trávil s přítelkyní a synem na Vysočině u rybníka Sykovec poslední den dovolené. Náhle spatřil osobní auto, které prorazilo svodidla, vyjelo ze silnice a skončilo ve srázu. Zkušený policista na níc nečekal, nejprve pomohl ven šokovanému řidiči a vzápětí se ujal ošetření zaklíněné spolujezdkyně, která měla tržnou ránu na hlavě. Zavolal na linku 155.

„Zdravotníkovi jsem do telefonu popsal, co se přesně stalo a kde k nehodě došlo. Upřesnil jsem mu, jaká viditelná zranění zraněná žena má a přislíbil jsem, že udělám vše pro to, abych jí řádně poskytl první pomoc,“ svěřil se strážník.

Důležité je vědět, co dělat

„Paní nebyla v přímém ohrožená života. Utrplěla středně těžká zranění a byla letecky transportována do jihlavské nemocnice,“ uvedl Petr Janáček, mluvčí záchranky v kraji Vysočina.

Lubošovo rozvážné počínání coby svědka události, který ví, co má dělat, záchranáři pochopitelně přivítali. „Jsem rád, že posádka vyvázla, řidič mi ještě na místě poděkoval,“ shrnul Luboš Barth, který tak prožil s nejbližšími poněkud zvláštní dovolenou.

Čtvrtstoletí ve službě

Luboš slouží u strážníků už 26 let. Asi nejvíc se zviditelnil společně s kolegou Drahomírem Čermákem v květnu 2018, kdy objevili v uzamčeném autě na přímém slunci tříletou holčičku. Teplota vzduchu byla tehdy 29 stupňů.

„Holčička už byla apatická, musel jsem udělat jednoznační rozhodnutí. Obuškem jsem rozbil okénku u řidiče a auto jsme odemkli. Dítě jsme vytáhli ven a poskytli mu první pomoc,“ vzpomíná strážník.   

Oživoval ženu po kolapsu

Za dobu své služby zasahoval u desítek případů, kdy šlo o život či zdraví. „Třeba jsme před dvěma roky defibrilátorem oživovali paní po kolapsu v centru Brna. Podařilo se, obnovili jsme její životní funkce,“ vzpomněl si strážník.

Slova o hrdinství brněnský strážník rezolutně odmítá. „Nejsem hrdina. Jen jsem udělal to, k čemu jsem vyškolený. I když první pomoc by měl znát každý,“ ubezpečuje Barth.

VIDEO: Rodiče nechali v rozpáleném autě holčičku: Upocenou a omdlévající ji zachránili strážníci Luboš Barth a Drahomír Čermák.

Video
Video se připravuje ...

Rodiče nechali v rozpáleném autě holčičku: Upocenou a omdlévající ji zachránili strážníci Barth a Čermák. MP Brno