„Zatímco loni za celý prosinec přišlo 1270 pacientů, k dnešku nemocniční pohotovost eviduje téměř 2000 ošetřených,“ upozornila Veronika Plachá, mluvčí Fakultní nemocnice Brno, pod kterou Dětská nemocnice spadá.

Kvůli nárůstu počtu pacientů se čekací doba na pohotovosti nyní pohybuje od tří do pěti hodin. „Vytváří to enormní tlak na rodiče, nemocné děti a druhotně i na službu konající zdravotníky," zdůraznila Plachá.

Podle ní dochází i ke konfliktům netrpělivých nebo agresivních rodičů. V několika případech byla do zdravitnického zařízení dokonce přivolána policie.

Prosí obvoďáky

Nemocnice se aktuálně obrátila na pediatrické lékaře, aby především v období svátků nezavírali své ordinace a případně si za sebe našli záskok. Jinak hrozí, že situaci v Dětské nemocnici se ještě víc zhorší.

„Je potřeba uvážlivě doporučovat pacientům návštěvy na lékařské pohotovostní službě a trpělivě vysvětlovat rodičům stavy, které toto akutní ošetření vyžadují. Lékařská pohotovostní služba nikdy nemůže být náhradou za primární péči poskytovanou praktickými lékaři," zdůraznila mluvčí.

V Jihomoravském kraji je v posledních týdnech epidemie respiračních nemocí, v posledních dnech se také zvýšil počet úrazů v souvislosti s pády na náledí. „Do dnešního dne bylo na lékařské pohotovostní službě v Dětské nemocnici ošetřeno 1972 pacientů. Pravděpodobně tak letos za prosinec překročíme hranici 3000 ošetřených. Ve srovnání s prosincem minulého roku to bude téměř 2,5 násobek," shrnula Plachá.

VIDEO: Rýma u dětí: Tipy jak na ní vyzrát a zbavit se jí.

Video
Video se připravuje ...

Rýma u dětí: Tipy jak na ní vyzrát a zbavit se jí Videohub