„Vika ovdověla, její Vasil umřel na srdce v pouhých 39 letech. Ona má teď navíc po šesti chemoterapiích. Je bez vlasů, přežívá bez prostředků ve válečné zóně,“ uvedla Ivona Hálová, tehdejší sousedka z Veselí.

V Chersonu zuří tvrdé válečné boje. Město je bombardováno, padlo do ruských rukou. Denně se střílí. Lidé živoří schovaní, bojí se vyjít na ulici.

Video
Video se připravuje ...

Video z ukrajinského Chersonu. Internet

Osud Viktorie a jejich dětí Davida (20) a Eriky (11), bojující ve válce o holé přežití, zvedl ve Veselí obrovskou vlnu solidarity. Ve Veselí uspořádali charitativní běh a vybrali neuvěřitelných 70 000 korun, které pošlou Viktorii.

Dojatá Vika

Nabídli celé rodině přestěhování zpátky na Moravu. Bude mít po uzdravení bydlení i práci. „Moje srdce je s vámi. Objímám vás všechny. Jsem hrozně vděčná, co pro nás ve Veselí děláte,“ vzkázala dojatá Vika.

Ve Veselí prožila Viktoria s rodinou podle vlastních slov nejkrásnější roky života. V Chersonu se dnes stará kromě dětí i o osmdesátiletou maminku.

Léčba i přežití

Viktoria asi nejvíce ze všeho potřebuje peníze na léčení. Na Ukrajině nefungují zdravotní pojišťovny, na manžela Vasila padly všechny rodinné finance, co vydělala házenou v zahraničí.

Vše si museli hradit sami, včetně 5 000 euro (zhruba 130 tisíc Kč) na kardiostimulátor a dalších 5 000 euro na neúspěšnou léčbu manžela v nemocnici.

Rodina může přicestovat

Rodině nezištně nabídl konkrétní pomoc pan Radek, který má firmu ve vesnici nedaleko Veselí. „Může tady i zůstat, a jakmile se uzdraví, nabízím i práci. Pracoval jsem v Kyjevě tři roky,“ řekl s tím, že zázemí pro rodinu má připraveno.

Informace pro uprchlíky

Ubytováváte doma uprchlíky, nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v  ukrajinštině, psaný lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.

Na pomoc paní Vice a jejim dětem vznikla i sbírka ZDE

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

 
22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Kompletní online

Fotogalerie
73 fotografií