Na ploše osmi hektarů postupně vykvetou desítky tisíc konikleců. Řada nezodpovědných návštěvníků však pásky ignoruje a při snaze dosáhnout co nejlepší výhled či pořídit detailní fotografie často plochy sešlapou.

Od víkendu pohlídají rezervaci hlídky

„Loni, že si na ploše s konikleci někdo dokonce udělal piknik. Lidé sešlapali kolem 120 metrů čtverečních," řekl Vilém Jurek z ekologického sdružení Rezekvítek. Od víkendu budou na unikátní rezervaci dohlížet dobrovolníci, na místě se „otočí“ i strážníci. „Na nadcházející víkend jsme připravili i exkurzi koniklecovou rezervací s odborným výkladem,“ upozornil Jurek.

Květy konikleců se zvolna začínají otvírat, jsou citlivé na chlad a potřebují více slunečních paprsků. „Zkrátka čekají na oteplení, aby se návštěvníkům opět po roce ukázaly v plné kráse:“ dodal ekolog.

Brňané: Paráda na čerstvém vzduchu

Řada Brňanů si přírodní unikát pochvaluje. „Vždycky se na koniklece těším. Je to kout Brna, která stojí za vidění," svěřila se Marie Maxová. „Je fajn dostat se na čerstvý vzduch a užít si krásné květy. Pásky nám nevadí, právě naopak. Někteří lidí si ničeho neváží,“ shodli s manželé Pavel a Daniela Kadeřábkovi.

Koniklec velkokvětý je bezmála 30 centimetrů vysoká rostlina, jejíž květy jsou hustě pokryty bělavými chloupky, takže vypadají jako sametové. Kvete brzy na jaře. Přírodní rezervace Kamenný vrch na pomezí brněnských čtvrtí Nový Lískovec a Kohoutovice má 12 hektarů, z toho část tvoří les, stepní plocha s konikleci má šest až osm hektarů.

Loňské sčítání konikleců v rezervaci potvrdilo světový unikát této lokality. Odborník jich napočítal bezmála 63.400. Nikde jinde jich tolik pohromadě údajně neroste. Ochranu konikleců na Kamenném vrchu lze podpořit finančně, a to prostřednictvím sbírky

Fotogalerie
11 fotografií