„Marek nevidí. Zatím nechodí a nemluví. Naučil se ale říkat máma. Nemá už žádné prášky a není na plínkách. Na čurání si zahouká. Vnímá a pamatuje si,“ líčí synovy pokroky Jana Petružálková (55).

Se synem denně tvrdě cvičí. Věnuje se mu celý den. „Pouštíme si občas filmy, které Marek vybere. My říkáme abecedu a on kývne hlavou na písmenka a tak dáme dohromady název filmu,“ popisuje Markovu libůstku maminka.

Video
Video se připravuje ...

Marek Petružálek (35) ze Znojma se probral z komatu, díky péči rodiny a rehabilitaci se nyní staví na nohy archiv rodiny

Většinu času ale stráví Marek nápravným cvičením. Mnohdy bolestivým, ale účinným. Pobývá i v hyperbarických komorách. „Chceme teď zkusit aplikovat kmenové buňky v Malackách. Přijdou na pět tisíc euro (zhruba 125 tisíc Kč),“ neztrácí naději rodina.

Pomohlo by větší auto

Rehabilitace Marka jsou nesmírně drahé, ale účinné. Mladík se díky nim dostal z beznadějného vigilního kómatu. Do lázní a ústavů převáží maminka Marka v autě. Potřebovala by ale  větší vůz, aby nemusela pokaždé složitě rozebírat a skládat invalidní vozík.

„Je to hrozně únavné. Sil pomalu ubývá. Možná nás ale podpoří hodní lidé,“ řekla s nadějí v hlase paní Jana.

Pachatel zřejmě navždy zmizel

Stačilo pár vteřin a rodině Marka Petružálka ze Znojma se totálně změnil život. Po banální rozepři na jaře 2013 mu nožem podřízl rakouský Turek Eyrilmaz Bülent krk a způsobil mu těžká zranění. Táta tehdy roční holčičky ztratil tři litry krve, mozek se neokysličil a navzdory okamžité operaci zůstal muž v kómatu, oslepl a ochrnul. V roce 2017 ale přišel zázrak - Marek se probral.

Turek vyfasoval od českých soudů 17 let vězení. Trest je teoretický, okamžitě po činu zmizel z Česka a stále ho hledá Interpol. Je pravděpodobné, že změnil identitu a pohybuje se dál po Evropě. Rodina Petružálkových se nedočkala odškodnění. Jedna neurorehabilitace v ústavu přijde přitom na 5 000 euro (zhruba 125 tisíc Kč). Marek jich má za sebou zatím deset.

Pokud byste chtěli přispět na léčení Marka Petružálka, můžete kontaktovat rodinu, bydlí ve Znojmě.

Číslo účtu je: 2301007205/2010
Fotogalerie
31 fotografií