„Pro lidi v naší obci se 12. března změnil život doslova z minuty na minutu,“ svěřila Blesk.cz Marie Mikulková. Děti ze Sudoměřic chodí k hraničním kamenům, aby se viděly s babičkami a dědečky. Na hranicích si vyměňují jídlo, oblečení i obyčejné věci.

Sudoměřice jsou totiž příhraniční vesnice, propojená po generace se slovenskou Skalicí. Rodinné vztahy jsou tam propletené a vazby velmi silné.

Z minuty na minutu přišli o normální život

„Zavřením hranic jsme zůstali bez práce, peněz a už skoro tři měsíce bez kontaktu s rodinami,“ řekla paní Mikulková, která pracuje v zubní ambulanci ve slovenské Skalici. Jako zdravotnice měla to štěstí, že výjimku k překročení hranic na rozdíl od drtivé většiny sousedů dostala.

Zoufalí lidé z obou stran uspořádali pokojnou manifestaci, kde úřady prosili o otevření hranic alespoň pro místní. Bezvýsledně.

„Psali jsme na různá ministerstva, a nic. Jen nám vzkázali, že když pracujeme na Slovensku, tak se o nás má postarat náš zaměstnavatel. Jenže on nám robotu dal, ale my se k ní přes hranice nedostali,“ líčí zoufalství místních Marie Mikulková. Už padly i první výpovědi.

Ať se o ně postarají Slováci

„Takže český stát nám nic nedá a my se do práce nedostaneme,“ shrnuje bezvýchodnou situaci zdravotnice.

Sudoměřickým nic nepomůže postupné uvolňování hranic pro ty, kdo si test na koronavirus sami zaplatí. Označují to za vládní alibismus. „Uvažoval někdo nad tím, že je to pro čtyřčlenné rodiny úplně nemožné? V situaci, kdy si ani na ten test nemůžeme vydělat? Když mají babičky důchody deset tisíc a jeden test na měsíc stojí tři tisíce? Situace už je neúnosná,“ bouří se místní.

Sudoměřické zároveň mrzí, zatímco se celá republika vrací do života, je hodily úřady přes palubu. „My jsme tady jako vězni, které dokonce hlídá policie. Cítíme se jako totálně přehlížený lidský odpad,“ uzavřela za sousedy paní Mikulková.

Boj o holé přežití

Zoufalí Sudoměřičtí si snaží udržet práci, jak se dá. Vybrali si veškeré dovolené a náhradní volna. Někteří mají půl dne dovolenky a půl dne neplaceného volna. Někteří dokonce odstěhovali celé své rodiny k babičkám do Skalice, aby mohli do práce a mohli splácet hypotéky. Další sáhli do úspor a zaplatili si testy, jinak by o práci přišli. Mnohým zůstali ve Skalici vinohrady, které potřebují ošetřit a ke kterým se nemohou dostat.

150 lidí na pokraji vyhazovu

Zhruba 150 lidí ze Sudoměřic je již v akutní existenční nouzi. Zůstali doma bez možnosti obživy. Zaměstnavatelé na ně začínají tlačit, protože ve Skalici se jejich firmy už rozjíždějí. „My nepracujeme na Slovensku, abychom vydělali miliony. My tady tak žijeme, protože je to pět kilometrů a je tam práce, která u nás v okolí nikde není,“ shodují se místní. Hodonínsko je totiž v rámci ČR trvale okresem s vyšší nezaměstnaností.

Sudoměřické »proč?«

Jak je možné, že můžeme bez testu na koronavirus cestovat 400 kilometrů do Prahy? Proč zároveň nemůžeme cestovat 5 km za hranice Slovenska, kde je nakaženost mnohem menší? Proč máme být zavření v kleci, když v našem okrese je jen 10 nakažených a osm se již dávno vyléčilo? Proč vláda zcela odstavila a likviduje životy rodin z příhraničí?

VIDEO: Babiš: Hranice jsou otevřeny, do Rakouska a na Slovensko se dostaneme v červnu.

Video
Video se připravuje ...

Babiš: Hranice jsou otevřeny, do Rakouska a na Slovensko se dostaneme v červnu Blesk TV