Hlavně pětačtyřicátníci a padesátníci mohou potěšit svá srdíčka a vrátit se do dětství. V malém krámku u Mendlova náměstí totiž najdou pěkně pohromadě všechny kultovní hračky svého mládí.

„Bavilo nás s manželem sbírat starší hračky a mapovat osudy starých, vesnických obchodů,“ svěřila se majitelka Miluše Palánová (42). „Koníček jsme přeměnili časem v krámek,“ dodala.

Céčka, plechová káča i blechy

Brňané tak míří do jejich obchůdku pro céčka, blechy, Kloboučku hop, plechovou káču, kulatý fotbalový hlavolam, ale i natahovací plechovou berušku, dřevěného houpacího kohouta, angličáky nebo legendární stavebnici Mekrur. „Na ní začínal nejeden dnešní architekt nebo vědec,“ tvrdí Palánová.

Obchod nese vtipný název Husákovy děti. A nikoho nenechá na pochybách, že jde o opravdové retro se vším všudy. „Kupuji vnučce céčka a Kloboučku, hop. Budeme hrát spolu,“ řekla Veronika Fialová (54).

Sama se totiž hrdě ke generaci Husákových dětí hlásí. „Každý se někdy narodil,“ usmívá se a zasněně listuje starými knížkami z edice KOD – Knih Odvahy a Dobrodružství, na kterých vyrostla celá její generace.

Husákovy děti se říká generaci narozené mezi lety 1972 až 1976. Bývalý režim tehdy levným bydlením a manželskými půjčkami odstartoval v ČSSR babyboom. 

Nové i bazarové

Hračky získávají majitelé obchůdku od firem, které se výrobou klasických hraček stále zabývají (Výrobní družstvo Směr), od firem, které koupily k výrobě ikonických hraček od původních výrobců licenci (Igráček) nebo od nástupců zaniklých hračkářských podniků. Část zboží je také bazarové, přinesené zákazníky nebo fanoušky retra. Hračky si mohou ulidí objednat i přes e-shop, což je také jediným „módním výstřelkem“ obchodu.

Top 5 hitů Husákových dětí

Merkur

Skládačku Merkur měl snad každý kluk a jsou k dostání i dnes. Má dokonce své muzeum. Byla to naprostá klasika. Kdo si nehrál s Merkurem, jako by nebyl. Merkur dodnes vyrábí nejen kovové stavebnice, ale i vláčky. Firma funguje od začátku 20. století v Polici nad Metují.

S těmito hračkami si v době normalizace hrálo každé dítě.
Autor: Foto Blesk - Jiří Nováček

Tatrovka

Sklápěcí Tatra T 148 nechyběla na žádné zahradě či pískovišti. Dodnes se vyrábí a můžete ji koupit svým dětem. Je to velké robustní plastové auto s širokou korbou a pojistkou proti nežádoucímu vyklopení. A pozor  uveze i většinu tatínků – nosnost má neuvěřitelných 100 kilo!

S těmito hračkami si v době normalizace hrálo každé dítě.
Autor: Foto: Zbyněk Pecák, archiv Blesku

Céčka

Původně z nich měly být závěsy do oken a dveří, ale v 80. letech se slavná céčka nosila jako módní doplněk, platilo se jimi při výměnných obchodech a o přestávkách se s nimi na záchodech a chodbách základních škol hrávala čára. Kdo neměl kolem krku řetěz céček, nebyl „in“. Céčka dokonce opěvoval i Michal David v písničce z roku 1984.

S těmito hračkami si v době normalizace hrálo každé dítě.
Autor: Foto Blesk - Jiří Nováček

Káča a Beruška

Geniální. Otočí se klíčkem a plechová beruška jede. Na rovné ploše jezdí a umí se vyhnout hraně stolu nebo nějaké překážce. Podobně populární byla a je i plechová káča. Schválně kdo z rodiny ji roztočí tak, aby vydržela nejdéle?!

S těmito hračkami si v době normalizace hrálo každé dítě.
Autor: Blesk:Jiří Nováček

Kloboučku, hop!

U jednoduché hry zkoušela zručnost a netŕvy celá rodina. Bylo zapotřebí vyšprtnout klobouček své barvy z rampičky do otvorův cíli, které měly různou bodovou hodnotu. I u vás vyhrával většinou benjamínek s maminkou a táta se naoko vztekal?

S těmito hračkami si v době normalizace hrálo každé dítě.
Autor: Foto Blesk - Jiří Nováček

VIDEO: Plechová beruška v akci.

Video
Video se připravuje ...

Jak funguje beruška? Vladimír Blažek, Blesk