K rozpoznání příznaků nemoci stačí aplikaci Eye Check i nekvalitní fotka. U běžných domácích fotografií s bleskem se totiž u řady lidí objevují červené oči.

U nemocných je to ale jiné, jejich oči svítí do běla! „Mají takzvané kočičí oči,“ řekl pro Blesk.cz Hřebíček, který je čerstvým absolventem Fakulty informačních technologií brněnského Vysokého učení technického (VUT).

Video
Video se připravuje ...

Pavel Hřebíček z VUT Brno vytvořil mobilní aplikaci, která z jediné fotografie obličeje rozpozná vážnou oční chorobu leukokorii. Jiří Nováček

Zachrání zrak

Leukokorie je bělavý svit zornice, který se může objevit na fotografii při použití blesku. Tato oční vada signalizuje hned několik vážných onemocnění. Včasným objevením symptomu je možné zrak člověka zachránit,“ zdůraznil Hřebíček. 

Efekt kočičího oka se objevuje u nedonošených dětí a pacientů s očními nádory, u lidí s vrozeným zákalem oční čočky a u lidí trpící toxoplazmózou a toxokarózou. To jsou závažné nemoci, které přenášejí na lidi paraziti z koček a psů.

Takřka 100% úspěšnost

Vývojář Pavel Hřebíček při testech spolu s lékařkou Barborou Žajdlíkovou aplikaci „naučili“ rozpoznávat zdravé a nemocné oko. Eye Check vše správně určil u 98,14 procent z 556 snímků.

Pavel Hřebíček vytvořil aplikaci v češtině a angličtině a dal ji k dispozici na internet ke stažení zdarma. „Říkal jsem si, že vytvořím jednoduchou a praktickou věc, která by mohla pomoci co nejvíce lidem,“ řekl výzkumník.

Eye Check je podle něj orientačním vyšetřením, které může pomoci, aby se nemocný dostal co nejdříve k odbornému lékaři.

Jaký je princip aplikace?

Červené oči vznikají na nekvalitním snímku u zdravého člověka. Paprsek projde zornicí a odrazí se zpět v oku od prokrvené cévnatky. U nemocných je ale mezi zornicí a cévnatkou překážka, o které nemocný neví a ani si ji neuvědomuje. Nenastane tedy odraz blesku, ale vznikne bělavý svit. Eye Check umí rozpoznat zdravé a nemocné oko.