Panenka s čepcem, tzv. šlojířem s volánkovým lemem, který byl módním hitem dam od poloviny 14. století, se vyráběla coby hračka pro kratochvíle tehdejších dívenek. „Při předchozích nálezech jsme našli torzo bez hlavičky, teď jen úlomek hlavy. Máme docela smůlu,“ řekla archeoložka Lenka Sedláčková.

Objevená torza středověké panenky tak mohou dotvářet k dokonalosti jen v počítači. A závidět kolegům z německého Norimberka, kde se jich našla v perfektním stavu přehršel.

„Je to logické, v té době tam existovalo jedno z výrobních center těchto panenek. V Brně se našlo pár keramiků, kteří udělali pro panenky formu, ale šlo spíš o okrajovou záležitost,“ míní archeoložka.

I tak pátrání po kompletní hračce nevzdává. „Určitě na ni ještě narazíme. A konečně se na nás snad usměje štěstí.“

Podobu znají, při pátrání ale nemají štěstí

Nalezený zlomek panenky v Trnité ulici ukázal, že soška byla vyrobena ze světlé keramické hmoty a pokryta medově hnědou glazurou. Kompletní soška podle archeologů zahrnovala typické roušky s volánky obepínající tvář, dlouhý splývavý šat, často s pláštíkem na zádech, z pod kterého vyčnívají drobné ručky sepjaté na břiše. Vznik hračky lze ohraničit polovinou 14. a prvními desetiletími 15. století.

VIDEO: Vzpomínka na statečné obránce Brna při švédském obléhání města v roce 1645.