Celá tragédie se začala psát už o den dříve, když do recepční haly brněnského Hotelu Evropa vstoupily dvě osoby s příručním zavazadlem a malým dítětem. Muž držící kufřík se do hotelové knihy zapsal jako Adolf Bauer z Ostravy.

Ve skutečnosti se však jednalo o Zdeňka Knoppa, v té době nezaměstnaného stavitelského asistenta. Spolu s ním se ubytovala i jeho milenka Irmgard Zwieselbauerová (23), s níž měl ročního syna Zdeňka. Do hotelu dvojice vstoupila s úmyslem strávit v něm společně svoji poslední noc.

Sebevrah použil dynamit

Druhý den přesně o půl osmé ráno Zdeněk Knopp odpálil nálož. Následky byly strašné. Výbuch byl natolik silný, že část hotelu se zřítila. Jánská a přilehlé ulice se ocitly v mračnu prachu a pod sutí zůstalo několik osob. Ulicemi se ozýval křik o pomoc. Kromě Knoppa, jeho milenky a dítěte zemřeli další čtyři lidé.

Více než padesát osob utrpělo zranění, několik z nich vážná. Odváženi byli do Úrazové nemocnice a do Moravské zemské nemocnice v Pekařské ulici. Důvodem děsivého sebevražedného útoku byla chudoba mladé rodiny.

Kusy těl létaly vzduchem

Tehdejší Lidové noviny nabídly expresivní popis události: „Příšernost celého případu ilustruje, že po římsách domu jsou rozmetány drobné cáry obětí, kousky slepených černých vlasů, na římse jednoho pokoje díra. Janiczka ve III. poschodí byla nalezena část páteře, do pokoje prudce vmeten lidský kyčelní kloub, který potřísnil záclony, narazil prudce na strop, kde zanechal krvavou skvrnu a vyrazil kus omítky, odrazil se a dopadl na zeď, odkud odletěl k noze psacího stolu.”

Podlahy tohoto podlaží ve fasádě byly podle textu v Encyklopedii města Brna vytrženy i se železnou konstrukcí, zcela byla zničena kavárna hotelu a řada hostinských pokojů. Okolní domy měly rozbitá okna, poškozené výlohy. V protější lékárně U červeného raka výbuch zpustošil kromě rozbitých oken dokonce i místnosti. 

Dodnes je na fasádě domu z Jánské ulice vidět rozsah poškození detonace. „Při opravách už na této straně neobnovili neorenesanční a secesní prvky, stěnu hotelu jen účelově zarovnali. Když si stoupnete na nároží, je rozdíl evidentní,“ řekl místopředseda Sokola Brno I. Michal Doležel, kterého nejtragičtější událost v předválečném Brně zaujala i z profesního hlediska. 

Majitelka přežila jako zázrakem

Výbuch přežili s notnou dávkou štěstí majitelé hotelu, manželé Shoppovi, kteří patřili mezi vážené občany města a provozovali několik kaváren. „Paní Shoppová seděla v restauraci u stolku s výhledem na dění na ulici. Po detonaci před jejíma očima padaly k zemi sutiny. Kromě šoku vyvázla zcela bez újmy na zdraví,“ řekl Doležel.

„Šlo o bizarní příběh, který zasáhl tragicky do života mnoha Brňanů. Lze potvrdit, že nic podobného ve dvacetileté historii města mezi oběma světovými válkami není srovnatelné,“ uvedl pro Blesk.cz historik Jan Břečka, který případ zpracoval pro seriál Osudové okamžiky.

V nesprávný čas na nesprávném místě

V zaprášených análech lze najít jména těch, kteří se kvůli sebevrahovi ocitli v nesprávnou dobu na nesprávném místě. Šlo o Viktora Škudlíka z Husovic, Rudolfa Beneše, Jana Kopečného a Pavlu Uhrovou.

V průběhu vyšetřování se zjistilo, že Knopp původně plánoval ubytování na poslední noc svého života v hotelu Olymp. Poplatek 30 korun za pokoj se mu ale zdál vysoký. A tak se osudově rozhodl pro hotel Evropa... 

VIDEO: Ve známém brněnském hotelu Slovan majitel zazdil legendární pasáž.