Právě dcera před několika lety požádala stát o příspěvek na pojízdnou schodišťovou sedačku, která by jí pomohla dostat maminku z patra a zpět. Ten ale nedostala. Přístroj proto musela koupit ze svého. „Do té doby si musela dcera vždy někoho zaplatit, aby jí s maminkou pomohl dolů,“ řekla Blesku rodinná přítelkyně.

Ministerstvo hledá chybu

Ministerstvo práce a sociálních věcí na žádost Blesku případ prověřuje. Stal se za předcházejícího vedení resortu. „Jakmile obdržíme zprávu od naší věcné sekce, budeme vědět, co se stalo,“ řekla Andrea Vašáková z tiskového oddělení ministerstva. Do uzávěrky se nicméně ředitel kompetentního odboru MPSV k odpovědi nedostal.

Obdivuhodná vitalita

Když se Marie Schwarzová narodila, vládl českým zemím císař František Josef I., jen o dva dny později přišla na svět herečka Adina Mandlová a lidé například začali létat ve vzducholodích.

Ještě donedávna ráda četla. Ve 105 letech se vydala na výlet do Vídně. Vloni volila. „Mám ráda opery, do divadla jsem dřív chodila na všechny,“ vzpomínala.

Milovala také procházky po Brně. Vášnivě ochotničila. Nejprve když učila v Moravském Krumlově, pak i v Brně. Na kontě má třeba hlavní ženské role v Lucerně, Babičce, Revizorovi nebo Mamm’zelle Nitouche.

Marie Schwarzová žije klidně a spokojeně, i když už nechodí. O pozornost nestojí. Gratulanty odmítá i kvůli obavám o své zdraví.

Kdo je nejstarší obyvatelka ČR?

Marie Schwarzová (30. ledna 1910), rozená Farková, prožila dětství v Jundrově. S prvním manželem oba učili na školách po jižní Moravě. Po návratu do Brna si po letech vzala muže, který se jí od mládí dvořil, prokuristu Živnostenské banky Antonína Schwarze.

Věnovala se pak dětem Borisovi a Aleně. Pracovala jako sekretářka. Posledních 22 let žije v Židenicích, v domku poblíž Staré osady. Kromě dcery se těší z dvou vnoučat a dvou pravnoučat.

VIDEO: Vlastimila Šrutková z Prahy vypráví o svém životě.