Podstoupil chemoterapii, sérii ozařování i neúspěšnou alternativní léčbu u šamana v Peru. Přes osudovou vážnost situace zůstal až do konce pozitivní. Psal o své nemoci s odzbrojující otevřeností blog. Četly jej tisíce čtenářů. Do očí se přitom mnohým draly slzy.

„Vím, Peťko, že jsi nejen můj hrdina,“ vzkázala už dříve Simona Dočkalová (21), Petrova přítelkyně, která statečně vytrvala v brněnské nemocnici se svým milým až do posledních chvil jeho života. A skutečně, na řadě vzkazů před sálem i uvnitř se opakovalo spojení Peťka a hrdina.

Video
Video se připravuje ...

Přátelé a známí Petra Hübla splnili jeho poslední přání, na rozloučení do brněnského krematoria přišli v duhových barvách. Nechyběly balonky a bublinky. Zdeněk Matyáš

Petra doprovodily na poslední cestě jeho oblíbené písničky. Na začátku obřadu Louis Armstrong a jeho hit What a Wonderful Word, slavné duo Wham!, legendární hitovka Led Zeppelin o schodech do nebe či Petrova zamilovaná Walking on Sunshine od The Waves.

Přítomní sledovali po celou dobu půlhodinového obřadu na obrazovce střídající se fotografie – od Petra z dětských let až po typicky rozesmátého mladého muže, tak jak si jej budou všichni pamatovat. 

„Přesně takhle si to Peťka představoval. Místo slz úsměv, místo ponurosti duhový vějíř. A naděje, že jeho kraťoučký život měl smysl,“ svěřila se jedna z dívek. Vzpomněla na jeho vášeň pro workout, na společná cvičení pod širým nebem.

Video
Video se připravuje ...

Přátelé a známí Petra Hübla splnili jeho poslední přání, na rozloučení do brněnského krematoria přišli v duhových barvách. Nechyběly balonky a bublinky. Zdeněk Matyáš

„Tímhle to, kámo, nekončí! Zůstáváš navždy v srdci. Jednou se setkáme a zase dáme řeč,“ nechal se slyšet další Petrův kamarád.

Čtyřiadvacet barevných balonků, za každý rok života jeden, pak v rukou kamarádky Nely podtrhlo nevšední okamžik ve smuteční síni. Ti, kdo se nemohli rozloučení osobně zúčastnit, zaplavili desítkami dojemných vzkazů sociální sítě. Odpočívej v pokoji, Petře.

Co je Non-Hodgkinův lymfon

Vážné nádorové onemocnění lymfatického systému. Příčina vzniku není jasná. Nemoc postihuje všechny věkové kategorie, muži jsou však postiženi dvakrát více než ženy. Buňky lymfatického systému se nekontrolovaně množí, postižená uzlina nebo skupina uzlin se začne zvětšovat, přestávají sloužit organizmu jako celku a ztrácejí své původní funkce. Protože je lymfatická tkáň v celém těle, mohou být postiženy i další orgány mimo uzliny – kostní dřeň, játra, plíce, slezina, kosti, zažívací trakt, ale i centrální nervový systém. 

Blog Petra Hübla: Jak přežít rakovinu a nezbláznit se

Jmenuji se Petr Hübel. Je mi momentálně 23 let a jak již můžete tušit z názvu, mám rakovinu. Přesněji řečeno Non-Hodgkin velkobuněčný difúzní B-lymfom. Klasická léčba u mě nezabrala. Jsem chemorezistentní a prošel jsem víceméně vším, co současná léčba nabízí. … Snažím se ze všech sil motivovat nemocné lidi, aby náročnou léčbu nevzdali. Vždy je důvod pro něco žít, ať už je to láska, rodina, cestování nebo gastronomické zážitky. Hluboce se zamyslete a řekněte si, co proti sobě máte, že jste na sebe tak přísní a neustále se srovnáváte s ostatními. Žijte každý den naplno, jako by měl být váš poslední. Věřte, že vždy je naděje na vyléčení.

Petr v rozhovoru pro Blesk.cz po návratu z Peru, zhruba dva měsíce před smrtí

„Určitě to nebylo zbytečné, ale prvotní myšlenka vyléčení, to tedy nedopadlo. Nemoci jsem se od začátku postavil čelem, tak to nezabalím ani teď. Užívám si každý den naplno, jako by měl být poslední.“

„Zlepšily se naše vztahy s tátou. Než jsem odjel, řekl, že je na mě hrdý, objal mě. To mě emočně úplně rozsekalo. Mám s ním nejlepší vztah za celý život, podporuje mě. Už si nenadáváme.

VIDEO: Petr v rozhovoru pro Blesk.cz letos v červenci

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Petr Hübel (†24): S rakovinou jel bojovat až k šamanům do Peru. Zdeněk Matyáš

 Vzkazy pro Petra

* Nikdy nezapomenu… I když jsi nakonec tu »bestii« neporazil, pro spousty z nás jsi a budeš VÍTĚZ. Lucie

* Měj se, Péťo, tam nahoře krásně, bylo mi ctí tě znát a být mezi tvými přáteli! Iveta

* To, co stihl za svůj krátký život on, to nestihne většina těch, co se dožijí vysokého věku. Smekám… Vilma

VIDEO: Podívejte se na Petrovu zpověď těsně poté, co se vrátil od peruánských šamanů.

 

Fotogalerie
41 fotografií