Pane Pokorný, kromě tradičních zemědělských plodin se věnujete i pěstování dýní, které v naší krajině nejsou zcela typické. Jak se vám to daří?
Na polích u Semic každoročně dozrávají stovky tun různých druhů dýní, které pěstujeme s důrazem na kvalitu a šetrný přístup k životnímu prostředí. Naše dýně se staly symbolem spojení zemědělské tradice s moderními technologiemi a také důkazem, že i sezónní plodina může být v rukou zkušeného zemědělce úspěšnou součástí produkce. Daří se nám to tedy skvěle.

Co vás přivedlo k pěstování dýní?
V první řadě to byly klimatické podmínky, které umožňují pěstovat širokou škálu druhů dýní v našem regionu. Dále jsem viděl díru na trhu a měl jsem chuť zkoušet nové věci.

Jaké druhy dýní pěstujete a která je u zákazníků nejoblíbenější?
V současné době pěstujeme tyto druhy dýní: hokaido, máslovou, špagetovou, sweet dumpling, muškátovou, mexickou (halloweenskou) a okrasnou. U zákazníků je bezpochyby nejoblíbenější dýně hokaido.

„Pěstování dýní není pro každého, když chcete opravdovou kvalitu, musíte všechno dělat ručně,“ říká Pavel Pokorný
Autor: Kaufland Česká republika

Jak dlouho trvá, než dýně od výsadby dozraje?
Od vysetí po sklizeň je to obvykle 90 až 100 dní.

Dýně bývá spojována hlavně s podzimem. Jak u vás probíhá sklizeň?
Dýně sklízíme ručně za pomoci valníku vybaveného třídícími pásy.

Spolupracujete s Kauflandem. Co pro vás tato spolupráce znamená?
Kaufland patří jednoznačně mezi naše klíčové zákazníky. Spolupracujeme s ním již několik let a dodáváme mu opravdu širokou škálu produktů z našeho sortimentu. Díky tomu se naše zelenina dostane k zákazníkům vždy čerstvá a v té nejvyšší kvalitě.

Co by podle vás měli lidé o dýních vědět? Jsou nějaká pravidla pro jejich skladování nebo přípravu?
Dlouhodobě můžete dýně skladovat podobně jako brambory někde v chladu bez přístupu denního světla. Doma je nejdůležitější dát je na nějaké suché a dobře větrané místo. Dýně můžete skladovat i v lednici, ale doporučuji vyříznout jádřinec. Zajímavé je, že například dýně hokaido se nemusí před zpracování loupat nebo okrajovat.

Jaký význam má podle vás lokální produkce pro region?
V českém zemědělství je Polabí klíčovým regionem pro pěstování polní zeleniny. Lokální podmínky nám ji umožňují pěstovat od dubna až do listopadu.

Pod hlavičkou Družstva Bramko Semice je obděláváno přes 2500 hektarů půdy
Autor: Kaufland Česká republika

Dýně je primární symbol amerického svátku Halloween, který začíná být velmi oblíbený i v České republice. Je to i váš oblíbený svátek?
I my jsme se novému trendu přizpůsobili a několik posledních let se věnujeme pěstování halloweenské dýně. Zájem je dokonce takový, že tento druh dýně každoročně prodáme ještě před začátkem svátku.

Závěrem nám povězte svůj oblíbený recept z dýně, který byste doporučil ostatním.
Mám rád polévku z dýně hokaido s kokosovým mlékem. Kromě ní bych doporučil i pečenou dýni pokrájenou na kostky s další zeleninou, jako je mrkev, petržel, celer, řepa, batáty, cibule. Velmi dobré jsou také špagety ze špagetové dýně s masovým ragú.

Dýňová polévka se smetanou

Dýně jsou typickým symbolem podzimu. Vynikají svou rozmanitostí tvarů, barev i chutí. Jako dekorace se těší velké oblibě zejména v období Halloweenu. Zároveň obsahují řadu prospěšných látek, takže jsou vhodné i jako součást zdravého jídelníčku. V kuchyni je využijete při přípravě polévek, pomazánek nebo dezertů. Zejména v zimních měsících tak oceníte talíř poctivé dýňové polévky, která vás určitě zahřeje.

Autor: Kaufland Česká republika

PORCE: 4, PŘÍPRAVA: 30 minut

 

Ingredience

1

cibule

1

stroužek česneku

300 g

dýně hokaido (Vyzkoušejte dýně pěstované s láskou v Polabí společností Bramko, jejíž historie sahá až do roku 1992. K dostání jsou v prodejnách Kaufland.)

2 lžíce

slunečnicového oleje

500 ml

zeleninového vývaru

150 ml

smetany ke šlehání K-Jarmark 33 %

 

šťáva z 1/2 citronu

1 špetka

muškátového oříšku

 

sůl a pepř

Postup

1. Nakrájejte cibuli, česnek a dýni na menší kousky.

2. V hrnci rozehřejte olej. Orestujte všechnu zeleninu dozlatova. Pak vlijte vývar a vařte 15 minut do změknutí.

3. Uvařenou zeleninu rozmixujte najemno. Přidejte smetanu, citrónovou šťávu a muškátový oříšek. Osolte a opepřete.

4. Podávejte s dýňovými semínky, pečivem a čerstvým rozmarýnem.

TIP: Místo smetany můžete přidat kokosové mléko a kari koření. Dýňová polévka tak získá zajímavý exotický nádech.