Kontrola expirace a správné uskladnění

Základem je prověřit datum expirace všech přípravků a vyřadit ty, které jsou již prošlé. Ale pozor! Léky by nikdy neměly být vyhazovány do běžného odpadu nebo splachovány do záchodu. Místo toho je vhodné je vrátit do lékárny, kde se postarají o jejich likvidaci. Údaje o expiraci přípravku vždy naleznete jak vytištěné na krabičce, tak vyražené na blistru s léky. V případech, kdy tento údaj chybí nebo je nečitelný, raději postupujte obezřetně a léčivo nepoužívejte. Dávejte si pozor také na uskladnění léčiv podle příbalového letáku – většinou na suchém a chladném místě, mimo dosah dětí.

Důvěra v ověřené zdroje

Při hledání informací o samoléčbě je klíčové obracet se k ověřeným zdrojům. Vedle příbalového letáku výrobci léčiv většinou poskytují pokyny k užívání léků na svých webových stránkách. Jedním z nich je například společnost Haleon, která na stránkách Let's Treat It Right poskytuje spolehlivé informace o správném užívání léků. „Není vhodné hledat informace kdekoliv na internetu a kliknout na první odkaz. Důvěryhodné informace naleznete vždy u výrobce či na webu Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Zcela nezastupitelnou roli pak hraje lékárník, se kterým konzultujte správné užívání, zejména pokud léků berete více,” říká Tomáš Sedláček ze Sdružení výrobců volně prodejných léčivých přípravků. Při vyhledávání informací o léčivém přípravku si také zkontrolujte lékovou formu a sílu přípravku. Pod stejnou značkou se mohou skrývat léky s různou silou, a tedy i jiným dávkováním.

Rostoucí popularita nákupů na internetu se nevyhýbá ani lékům. Při jejich nákupu prostřednictvím e-shopu je však třeba narozdíl od jiného spotřebního zboží dbát zvýšené opatrnosti. Zejména si dávejte pozor, že daný obchod provozuje registrovaná lékárna, jejichž seznam opět naleznete na webových stránkách SÚKL. Jen takový obchod dokáže zaručit bezpečnost léčiv, jejich původ a dodržení podmínek skladování.

Zdravotní gramotností veřejnosti a tématům spojených se samoléčbou se dlouhodobě věnuje poslanec, místopředseda zdravotnického výboru a farmaceut Petr Fifka. Ten upozorňuje na to, že samoléčba je důležitá, ale je potřeba k ní přistupovat správně. „Aby byla samoléčba účinná, je dobré ji zahájit včas a výběr volně prodejných přípravků konzultovat v lékárně. Jen pokud potíže i přes léčbu přetrvávají delší dobu, je třeba vyhledat pomoc lékaře.”

Zeptejte se lékárníka

Česká republika má poměrně hustou síť lékáren, v roce 2021 připadalo na jednu lékárnu v průměru 4 219 obyvatel, což umožňuje snadný přístup k odbornému poradenství. Veřejnost lékárníkům důvěřuje, protože jim poskytují rady ohledně volně prodejných výrobků, zajišťují základní zdravotní prohlídky, koordinují léčbu nemocí a pomáhají s volbou zdravého životního stylu, jako je odvykání kouření a hubnutí. Pokud máte pochybnosti o tom, jak používat volně prodejné léky, vitamíny a doplňky stravy, zajděte do nejbližší lékárny.

CO DĚLAT CO NEDĚLAT
✓ Vždy uchovávejte léky v originálním balení nebo obalu. X Vyhněte se skladování tablet v blízkosti zdrojů tepla nebo vlhkosti, jako jsou kuchyně, koupelny, umyvadla nebo v blízkosti radiátorů.
✓ Tablety uchovávejte mimo dosah dětí a domácích zvířat. X Nikdy nevyjímejte léky z původních obalů nebo nádob.
✓ Pokud si na cesty berete s sebou léky na předpis, uložte si jméno a číslo lékaře. X Nikdy nenechávejte léky vystavené slunečnímu záření nebo jiným zdrojům světla.
✓ Vždy podávejte léky malým dětem sami, nenechávejte je, aby si je braly ony. X Nikdy neskladujte více léků v jedné krabičce nebo lahvičce, protože tak nevidíte datum použitelnosti a zvyšuje se pravděpodobnost, že spolknete nesprávnou tabletu.
✓ Doporučujeme každých několik měsíců zkontrolovat krabičky s léky, zda nejsou prošlé. X Nikdy neukládejte léky do přihrádky v autě nebo do zavazadlového prostoru.

 

Kvíz o zacházení s léčivy

Jak jste na tom se znalostmi ohledně zacházení s léčivy? Vyzkoušejte si své znalosti v našem kvízu.

1. Co dělat s prošlými léky?

A) Vyhodit je do běžného odpadu.
B) Vrátit je do lékárny.
C) Použít jako hnojivo pro rostliny.

2. Kde bychom měli hledat spolehlivé informace o léčivech?

A) Na webu výrobce nebo SÚKL.
B) Na sociálních sítích.
C) V internetových diskuzích.

3. Jak bychom měli skladovat většinu léků?

A) V lednici.
B) Na slunci.
C) Na suchém a chladném místě.

4. Kdy bychom měli vyhledat radu praktického lékaře?

A) Pokud potíže přetrvávají.
B) Jen když mi dojdou léky.
C) Nikdy, informace najdeme na internetu.

5. Jaký je bezpečný způsob likvidace vyřazených léků?

A) Spálit je v domácím krbu.
B) Vrátit je do lékárny.
C) Rozpustit ve vodě a vypustit do odpadu.

6. Co bychom měli udělat před užitím jakéhokoli léku?

A) Poradit se s přáteli.
B) Přečíst si příbalový leták.
C) Zkusit, zda chutná.

7. Proč je důležité informovat lékárníka o všech užívaných přípravcích?

A) Aby nás pochválil.
B) Pro zajištění bezpečné léčby.
C) Aby věděl, kolik utratíme.