Insolvence dokáže sloučit všechny Vaše půjčky do jedné. V případě nemajetnosti Vám krajský soud určí splátkový kalendář za předpokladu splnění podmínek osobního bankrotu. Délka hrazení stanovené měsíční splátky je omezena. V případě fyzické osoby může trvat maximálně pět let. V případě úhrady celkové výše dluhu může insolvence trvat i kratší dobu. Vlastní limit mají invalidní a starobní důchodci, kteří mohou mít zkrácenou délku oddlužení na 3 roky.

Jaké to má výhody?

Pokud máte více věřitelů, kterým nedokážete hradit včas, nacházíte se v předlužení či úpadku. Taková situace má své řešení popsané zákonem. Insolvence může být pro dlužníka v mnoha případech výhodná, a to především kvůli možnosti neuhradit dluhy v plné výši. Jaké jsou tedy výhody osobního bankrotu v praxi?

• Není možné navyšování dluhu o úroky

• Jednání exekutora a vymahačů je pozastaveno

• Splácíte všechny dluhy jednou splátkou

• Odpuštění i velké části dluhů

Nebojte se vyhledat pomoc s dluhy. Řešeních je více a pokud zvažujete oddlužení bez insolvence, můžete zkusit půjčky konsolidovat v bance. Neváhejte a začněte řešit horší finanční situaci bez zbytečného odkladu. Inspirovat Vás může skutečný příběh níže.

Pravdivý příběh

Možná se v tomto příběhu najdete také Vy, ale důležité je hned na začátku prozradit, že tento náš příběh končí naštěstí happyendem. O čem to tedy celé je? Pan Šípek, kterému bylo právě 55 let přišel o zaměstnání kvůli nadbytečnosti. Bohužel pochází z kraje, kde nabídka práce není nikterak vysoká. Na Úřadu práce pobíral podporu v nezaměstnanosti a hledal si novou práci. Bohužel finance velmi rychle mizely za běžné životní výdaje a na vyživovací povinnost na jedno dítě.

Pan Šípek se musel zadlužit a vzal si neuváženě nebankovní půjčky s vysokým úrokem. Než si našel nové zaměstnání, nedokázal všechny půjčky splácet, jak bylo ve smlouvách. Přišlo tedy na řadu vymáhání. Zkoušel se obrátit ještě na zkušené finanční poradce, ale pro ty už bylo moc pozdě. Na konsolidaci půjček již nedosáhl a hledal pomoc na internetu. Tam objevil článek o insolvenci. Začal se zajímat o průběhu celého řízení a rozhodl se vyhlásit osobní bankrot.

Soud mu určil měsíční splátku zhruba 5 000,- Kč, protože v jeho novém zaměstnání pobíral cca 25 000,- Kč čistého. Dluhy mu i s úroky a odměnami exekutorů narostly na částku přes půl milionu korun. Pan Šípek splácel poctivě pět let a za tu dobu uhradil přibližně 300 000,- Kč. Od zbylý dluhů byl oproštěn a nyní si užívá znovu života bez dluhů ještě v klidu před důchodem.

Z dluhové pasti mu pomohl právě osobní bankrot, kdy jiné formy oddlužení nepřicházely v úvahu. Možná se tímto příběhem inspirujete také Vy, pokud se nacházíte v podobné situaci jako pan Šípek. V každém případě jednejte uváženě a snažte se získat pro svoje rozhodnutí co nejvíce kvalitních informací. Jen tak se dá řešit správné oddlužení.