Jak to celé vlastně funguje?

  • Solární panely obsahují fotovoltaické články s obsahem polovodičů – tím je nejčastěji krystalický křemík
  • Když tyto články dopadá sluneční záření, energie je absorbována elektrony v polovodičích
  • Absorbovaná energie způsobí uvolnění elektronů, čímž získáváme stejnosměrný elektrický proud
  • Střídač převádí stejnosměrný proud na střídavý, který je rozváděn do elektrické sítě vašeho domu (tedy do vašich zásuvek)

Ne vždy ale veškerou elektřinu spotřebujete. Právě proto se domácí elektrárny připojují i do distribuční sítě, kam můžete posílat tzv. přetoky. „Zajištění výkupu přebytků energie neboli přetoků z fotovoltaické elektrárny, může do rodinného rozpočtu přinést navíc i několik stovek korun měsíčně,“ říká Radim Juřica ze SolidSun.

Co s vyrobenou elektřinou, kterou zrovna nespotřebujete, ale zároveň ji nechcete nebo nemůžete prodávat do sítě? Přesně pro tento případ jsou tu baterie. Nejčastěji se pro tento účel používají lithium-iontové baterie, které fungují podobně jako klasické tužkové baterky ve vašem televizním ovladači. Moderní akumulátory vydrží až 6 000 cyklů, což průměrné domácnosti stačí na více než 20 let provozu.

Co ovlivňuje výkon panelů?

Má elektrárna vašeho souseda menší výkon, než jaký slibuje realizační firma vám? Na tom není nic zvláštního. Faktorů, které výkon elektrárny ovlivňují, je totiž celá řada. Kromě samotné intenzity slunečního svitu je to také sklon střechy, na níž jsou solární panely instalovány, jejich orientace na určitou světovou stranu, případné stínění a samozřejmě také samotné technické parametry zvolené elektrárny. Faktorem, s nímž si naopak nemusíte dělat hlavu, je průměrná teplota vzduchu.

Důvod, proč nesledovat teplotu vzduchu, ale spíš množství slunečního svitu, je prostý. Teplota totiž není rozhodující faktor, ze kterého byste odvodili, kolik energie vyrobíte. Může ale výkon elektrárny ovlivnit. Nesvědčí jí příliš nízké, ani příliš vysoké teploty.

Možná vás zajímá, jak se o elektrárnu starat v případě sněhové nadílky. Většinou se ale tento problém vyřeší sám – z hladkých fotovoltaických panelů totiž sklouzne sníh sám a případný poprašek na panelech nedělá velké rozdíly ani ve výkonu elektrárny. V oblastech, kde hrozí vytrvalé sněžení, se navíc běžně instalují tzv. protisněhové zábrany.

Při výběru konkrétní technologie se zaměřte nejen na technické parametry, ale také na její životnost, nároky na instalaci, záruku a dostupnost servisu. Abyste měli přehled o tom, jakou efektivitu a výkon můžete od solárních systémů očekávat, nechte si poradit od odborníků. Navrhnou nejlepší řešení pro váš dům a pomohou i s administrativou. Komunikaci s distributorem elektřiny standardně zajišťuje dodavatel vaší elektrárny. Mějte jen na paměti, že distributor musí připojení do distribuční sítě individuálně schválit. S rozmachem domácích fotovoltaických elektráren totiž v některých místních sítích dochází k jejich přetížení vlivem vyššího objemu přetoků.

Kolik domácí elektrárna stojí a jak to všechno financovat?

Instalace fotovoltaické elektrárny je poměrně rozsáhlý projekt. Celková investice se může vyšplhat až na 500 000 korun. Díky úspoře se vám vložené prostředky rychle vrátí. Nejčastěji už v rozmezí 7-10 let. 

Pomoci vám mohou také dotace z programů Nová zelená úsporám. Na pořízení fotovoltaické elektrárny vám stát může přispět až 200 000 korun. Společně s dotací ale můžete využít i úvěr a některé stavební spořitelny s tím dokonce přímo počítají. Například Stavební spořitelna České spořitelny nabízí přímo pro účel úsporné rekonstrukce Úvěr od Buřinky pro budoucnost. „Rekonstrukce s ekologickým záměrem vítáme a podporujeme. Úvěr od Buřinky pro budoucnost nabízí úrokovou sazbu výhodnější o 0,5 % oproti standardním rekonstrukcím. Nově je u tohoto úvěru možné získat až o desítky procent nižší splátku od začátku splácení díky využití státní dotace. Nižší splátka je vhodná pro ty, kteří jsou rozhodnuti, že celou dotaci nebo její část po obdržení použijí jako mimořádnou splátku úvěru. Krom toho akceptujeme mimořádné splátky zdarma ze získané dotace a disponujeme týmem specialistů, kteří vám poskytnou kompletní informace o možnostech v oblasti dotací,“ popisuje Milan Pospíšil z Buřinky. Více informací na https://www.burinka.cz/usporne-bydleni.