České dálnice se rozrůstají

V letošním roce se pro řidiče otevře 118 km nových dálnic. Česká dálniční síť se rozroste například o 32 km dlouhý úsek písecké dálnice D4, o 28 km dálnice D3 kolem Českých Budějovic nebo o D55 u Uherského Hradiště v délce 22 km. K tomu navíc začne výstavba dalších částí s celkovým rozsahem více než 120 km. Neustále rostoucí síť dálnic tak může přesvědčit i ty řidiče, kteří dodnes ohledně nákupu elektronické dálniční známky váhali. Celkem totiž v Česku bude k dispozici 1483 km dálnic.

Na řidiče čeká mnoho novinek

Od počátku letošního roku si mohou řidiči v e-shopu edalnice.cz zakoupit e-známku až s třicetidenním předstihem. Již od 1. března začne platit spousta dalších novinek, a tak si je postupně projdeme.

Ceny dálničních známek se změní

K roční, třicetidenní a desetidenní známce se nově přidá i jednodenní. Jde o nařízení EU, takže bude tato varianta dostupná i v dalších zemích, kde je jízda po dálnici zpoplatněna. Platit bude vždy do půlnoci dne, na který byla zakoupena. Cena jednodenní známky je stanovena na 200 Kč a ocení ji zejména ti řidiči, kteří dálnice využívají jen výjimečně. Pro víkendové cestování už se vyplatí pořídit známku desetidenní, nově za nižší částku 270 Kč. K úpravám cen dojde i u ostatních e-známek – za roční zaplatíte 2300 Kč, třicetidenní zlevní na 430 Kč. Kompletní přehled najdete v grafice na konci článku.

Autor: Ministerstvo dopravy

Dojde k propojení s Registrem silničních vozidel

Usnadnění přinese českým řidičům napojení na Registr silničních vozidel. Při nákupu e-známky systém automaticky doplní pohon vozidla a nabídne příslušné varianty. I nadále však platí, že dálniční známka je vázaná na jedno vozidlo, tedy nepřenosná.

Majitelé aut s nižšími emisemi ušetří

Majitelům aut s čistě elektrickým či vodíkovým pohonem registrovaných v ČR odpadne povinnost podávat oznámení o osvobození od dálničního poplatku, jízdu po dálnicích mají zdarma. Pozor si musí dát vlastníci vozidel s SPZ počínající písmeny „EL“. Ta už nebudou osvobozena automaticky, rozhodovat bude, kolik oxidu uhličitého (CO2) auto vyprodukuje. Vozidla s nulovými emisemi budou od poplatku osvobozena úplně, řidiči aut s hybridním pohonem a emisemi do 50 g/km uhradí jen čtvrtinu ceny. Majitelé vozů na zemní plyn a biometan za známku i nadále zaplatí poloviční částku.

Za jízdu po dálnici bez platné známky hrozí vysoká pokuta

Jízda po dálnici bez platné známky se nevyplatí. Řidiči se zbytečně vystaví riziku pokuty až 5000 Kč na místě, ve správním řízení se částka může vyšplhat na 20 000 Kč. Ověření je přitom velmi jednoduché – stačí na jediném oficiálním webu edalnice.cz zadat SPZ vozidla a zemi registrace. Během pár minut tak zjistíte, zda máte platnou dálniční e-známku.

Přehled nových cen pro rok 2024
Autor: Ministerstvo dopravy