Neviditelná hrozba

Při popíjení svařeného vína nebo čaje v útulné horské chatě v České republice je snadné zapomenout na neviditelné nebezpečí, které číhá ukryté v kuloárech našich hor. Laviny nejsou jen vzdálenou hrozbou, sněhové masy valící se ze strmých úbočí hor vás mohou zaskočit i ve zdánlivě bezpečných českých horách. Při zimních aktivitách byste na ně proto měli být připraveni, obzvláště věnujete-li se horské turistice, skialpinismu nebo freeridovému lyžování.

Reálné riziko s reálnými následky

Ačkoliv se při procházení a lyžování v domácích horách cítíme bezpečně, rizika, která známe z amerických akčních filmů jsou reálná, a následky mohou být hrozivé. Pokud se chystáte do zimních hor, je nutné si uvědomit, že nejde jen o hollywoodské speciální efekty. Lavinové nebezpečí je v našich pohořích stejně velké, jako v zahraničí. Sníh si nevybírá a jeho síla není geograficky vymezená. V Jeseníkách i Krkonoších už laviny zanechaly své stopy a jejich oběti by nám měly připomínat, že příroda hraje podle svých pravidel a neohlíží se na naši polohu na mapě.

Nečekaná hrozba

Laviny neposílají upozornění, neřeknou vám, kdy přijdou. Náhlá změna teploty, neopatrný krok nebo příliš velký oblouk na snowboardu a sněhová masa se může valit přímo na vás. Představte si zdánlivě nevinný svah, který se bez varování promění v hučící lavinu. Takový obrázek se může stát skutečností kdekoliv, dokonce i v srdci českých hor.

Bezpečnost především

Při objevování kouzelné zimní krajiny českých hor je důležité mít na paměti, že bezpečnost by měla být neustále na prvním místě. Než se vydáte do hor, informujte se o aktuálních povětrnostních podmínkách, lavinových předpovědích a o stavu terénu, ve kterém se budete pohybovat. Pořiďte si potřebné bezpečnostní vybavení a naučte se je používat. Tzv. svatá trojice lavinového vybavení čítá lavinový vyhledávač, neboli pípák, sondu a lopatu. Tyto nástroje jsou nezbytné pro nalezení a záchranu osoby zasypané lavinou. Mějte je proto vždy po ruce a pravidelně si jejich používání připomínejte a procvičujte.

Lavinové kurzy

Pokud se chystáte na neupravené svahy hor a nejste si jistí, jak číst v lavinových bulletinech a používat základní vybavení, zvažte absolvování kurzu lavinové bezpečnosti. V lavinovém kurzu se naučíte rozpoznat potenciální nebezpečí, porozumět stabilitě sněhové pokrývky a používat základní bezpečnostní vybavení.

Nemusíte být extrémní sportovec

Aby se vás týkalo lavinové nebezpečí, nemusíte na snowboardu nebo freeridových lyžích skákat z helikoptéry. Lavinové nebezpečí hrozí při široké škále zimních aktivit. Před lavinami byste se měli mít na pozoru při lyžování a snowboardingu v čerstvém prašanu, při jízdě na sněžném skútru, při zdolávání horských lezeckých cest nebo při ledolezení ve vysoko položených oblastech s kolísajícími teplotami. Dokonce i zdánlivě bezpečné aktivity, jako je chůze na sněžnicích nebo pěší turistika, mohou sportovce vystavit lavinovému riziku. Než se vydáte na túru, je nutné uvědomit si hrozící nebezpečí a přijmout nezbytná opatření.

Buďte připraveni

Až budete příště plánovat zasněženou výpravu do malebných českých hor, mějte na paměti, že lavinové nebezpečí nehrozí jen na vzdálených vrcholcích Himaláje. Jde o reálnou hrozbu, která vyžaduje naši pozornost a respekt. Dobře se informujte, pořiďte si to správné vybavení, zůstaňte v bezpečí a pohybujte se v zimní říši divů s úctou i opatrností. Nic nedokáže zkazit dokonalý den na horách tak, jako boj o život.