Jak velké kousky uhlí potřebujete?

Pro tento typ topeniště potřebujete fosilní palivo doporučené a standardizované velikosti do 25 mm. Pro spalování uhlí je potřebné mechanicky velmi odolné zařízení, protože jde o horninu. Proto vždy pečlivě prostudujte návod od výrobce, než si zakoupíte balené uhlí. Ořech 2 je specifický název pro hnědou variantu vhodných rozměrů. Balené černé uhlí nese název hrášek. Ještě existují frakce ořech 1 a kostka, ale ty jsou pro automat příliš velké, tudíž i nevhodné.

Jaké klady má uhlí balené?

Čistota je základním důvodem pro pořízení baleného uhlí. Zbavíte se oblaků prachu u vykládky. Zjednoduší se i přenášení jednotlivých balení do skladu. Bez zbytečného nepořádku palivo nasypete i do zásobníku. Případnou trošku prachu velmi rychle uklidíte pouhým zametením. V zimních měsících se může stát, že v pytli najdete i vodu, která zde kondenzovala vlivem výkyvů teplot při přepravě. Nejjednodušším řešením je donést ke kotli pár pytlů předem, otevřít balení a nechat přebytečnou vlhkost odpařit.

Jak vše funguje?

Prvním krokem je doplnění paliva pro automat. Nejčastěji jde o balené hnědé uhlí, které můžete spalovat i s dřevěnými peletami, ale pouze v hybridních kotlích. Následuje zapnutí a nastavení hodnoty na digitálním displeji. Palivo se samostatně pomocí šnekového podavače dostává ke spirále, která jej zapálí. Zařízení přeruší hoření v době, kdy je dostatečná teplota. Znovu jej spustí při poklesu pod nastavenou hodnotu pro místnosti, kterou jste zvolili pomocí termostatu či chytrého telefonu. Vaším úkolem je občasné dosypání zásobníku a vynášení popelníku.

Potřebujete pytlované uhlí?

Chcete si dopřát komfort, vyhnout se prachu a zažít pohodlí? Pořiďte si balené uhlí pro váš automatický kotel. Podívejte se na nabídku e-shopu Uhli-pytlovane.cz. Pokud potřebujete radu ještě před samotným výběrem, zkušení odborníci zodpoví každý váš dotaz na infolince. Doprava pytlovaného uhlí uloženého na paletách je po celé České republice zdarma. Dovezou vám jej až před bránu vašeho domu.

Autorka článku: Kateřina Špunda