Jak by finanční rezerva měla vypadat?

Svou finanční rezervu byste měli mít na účtu odděleném od běžného účtu pro denní výdaje, a měli byste ji používat pouze v případě nouzových situací. Vhodný k tomu je například spořící účet.

Vaše rezerva by měla pokrýt tři až šest měsíců vašich nákladů. Započítávají se sem položky jako nájem nebo hypotéka, energie, jídlo, doprava, pojistky a další nezbytné výdaje.

5 tipů, jak budovat rezervu

Není jednoduché dostatečnou rezervu vybudovat a rozhodně to nejde ze dne na den. Podívejte se na naše tipy, jak na to.

Tip 1: Stanovení finančních cílů

Stanovení cílů vám pomůže určit, kolik peněz potřebujete našetřit. Také díky nim můžete nastavit dobu, za jakou rezervu vytvoříte.

Váš cíl by měl být dostatečně vysoký, aby pokryl neočekávané výdaje, ale zároveň takový, abyste ho dosáhli v přiměřeném časovém rámci. Cíle by ale měly být především realistické a dosažitelné.

Vytvořte si systém, který vám umožní sledovat, jak se k dosažení svého finančního cíle blížíte. To můžete dělat například zapisováním úspor do tabulky nebo použitím některé mobilní aplikace.

Tip 2: Úsporný životní styl

Často si neuvědomujeme, jak velký dopad na naši finanční situaci mohou mít malé změny v našem životě. Úspory, které získáte snížením nebo eliminací nezbytných výdajů, mohou znamenat opravdu mnoho. Zkuste aplikovat tyto strategie:

  • Plánujte své nákupy a nakupujte podle jídelníčku a nákupního seznamu.
  • Snižte výdaje na zábavu tím, že najdete aktivity levně nebo zdarma.
  • Zrušte členství v posilovně a začněte cvičit doma nebo venku.
  • Používejte hromadnou dopravu místo auta.

Cílem není žít v nedostatku, ale najít způsob, jak žít úsporněji, aniž byste se připravili o radost ze života. Takhle můžete snížit své výdaje a díky finančnímu klidu si užívat života ještě víc.

Tip 3: Pravidelné spoření

Jak na pravidelné spoření? Existuje několik metod.

Jednou z nich je ta, kdy si při přijetí výplaty okamžitě odkládáte určitou částku stranou. Ještě předtím, než začnete platit své účty nebo utrácet za jiné věci.

Další populární metoda spoření je automatizace. Nastavte si na běžném účtu trvalý příkaz, kterým každý měsíc pošlete určitou částku na spoření.

Hlavní je, aby vaše spoření bylo pravidelné. I malé částky, které pravidelně odkládáte stranou, se rychle nasčítají a pomůžou vám vybudovat značnou finanční rezervu.

A pokud během vašeho spoření dojde k nečekané potřebě větší sumy, zvažte, zda není lepší si peníze půjčit a na úspory nesahat. Někdy je lepší šetřit si svou finanční rezervu na tu opravdu nejhorší dobu. Půjčku z nich pak můžete případně doplatit, pokud to situace dovolí. Podívat na možnosti se můžete například tady: razdvapujcka.cz.

Tip 4: Diverzifikace příjmů

Diverzifikace příjmů je proces, kdy nespoléháte jen na jeden hlavní příjem, ale máte více, klidně drobnějších úvazků. Můžete mít například dva vedlejší pracovní poměry nebo jeden hlavní a jeden vedlejší či jinou formu přivýdělku. Ale můžete na vedlejší činnost také podnikat.

Díky diverzifikaci nejste závislí na jednom příjmu. Pokud ztratíte práci, máte stále jiné způsoby, jak vydělávat. Kromě toho můžete také více spořit.

Pokud máte dovednosti, které lze převést na výdělečný proces, jako je psaní, design, programování atd., můžete ke svému zaměstnání začít pracovat na volné noze.

Pečete dorty, tvoříte šperky, pletete nebo fotíte? I tyto dovednosti můžete využít k založení vedlejšího podnikání. A pokud budete k rozjezdu potřebovat finanční injekci, může vám pomoci půjčka online.