Paní Marii na nemocnou chlopeň upozornil její obvodní lékař, do té doby na sobě nic nepozorovala. Postupně se jí však začalo hůř dýchat, byla unavená, po vystoupání pár schodů si musela odpočinout. Psychicky se připravovala na velkou kardiochirurgickou operaci, když se od své známé dozvěděla o zákroku TAVI. „O této metodě mi náhodou řekla jedna moje známá. Když potíže vrcholily a byla mi doporučena kardiochirurgická operace, objevil se můj „anděl strážný“ a doporučil mě do Nemocnice Na Homolce, kde jsem měla podstoupit mnohem šetrnější zákrok metodou TAVI. O takové možnosti jsem do té doby neměla nejmenší tušení.“

Rovnýma nohama zpátky do života

Po sérii vyšetření, která potvrdila, že TAVI je dobrou volbou, jí v roce 2020 lékaři implantovali novou chlopeň. Neměla žádné komplikace, a tak se po pěti dnech mohla vrátit domů. Takto vzpomíná na dobu po zákroku: „Nemohla jsem hned skákat přes kaluže, pár měsíců jsem ještě byla unavená a špatně se mi dýchalo, ale po několika měsících se všechno zlepšilo a já se cítila jako znovuzrozená.“ Dnes se paní Marie zase věnuje všemu, co bylo předtím obtížné: „Chodím do divadla, na nákupy, za kamarádkami, na výstavy, vařím, pracuji na zahrádce… to všechno bylo předtím daleko náročnější. Najednou zase můžu dělat úplně všechno, co chci,“ pochvaluje si.

Když srdíčko neslouží

Zúžená chlopeň neboli aortální stenóza je vadou, při které se aortální chlopeň zúží natolik, že jí nemůže volně proudit krev. Srdce tak musí pracovat mnohem rychleji a přetěžuje se. Projevuje se nejčastěji dušností, bolestí na hrudi, únavou, pacienti mohou dokonce omdlít. Onemocnění nejčastěji trápí pacienty nad 75 let a také se častěji objevuje u žen. „V případě neléčení je prognóza nemoci srovnatelná s některými nádorovými onemocněními – až polovina pacientů s aortální stenózou a srdečním selháním má přežívání kratší než dva roky. Problémy je proto potřeba řešit bez odkladu. Při včasném zachycení zákrok prodlouží pacientům život o mnoho let, a současně ho zkvalitní, protože se mohou opět věnovat aktivitám, které mají rádi, sportu, zahrádkaření, vnoučatům,“ říká doc. MUDr. Martin Mates, CSc., vedoucí lékař intervenční kardiologie Kardiocentra Nemocnice na Homolce. 

Autor: TAVI.cz

Velká operace jako strašák 

Pacienti se často bojí obtíže řešit, mají strach z velké srdeční operace a celkové anestezie, která operaci provází. Při klasickém kardiochirurgickém zákroku lékaři otevřou hrudník, původní chlopeň vyndají z těla a nahradí ji novou. V nemocnici zůstane pacient zhruba 10 dní, následuje několik měsíců rehabilitací a často také pobyt v lázních. Kromě anestezie se lidé často obávají ztráty soběstačnosti a závislosti na druhých. Pro mnohé seniory, ale také lidi trpící dalšími onemocněními, by taková operace mohla být velmi riskantní, a proto jim lékaři častěji doporučí metodu TAVI. 

Miniinvazivní řešení

Náhrada chlopně metodou TAVI je naopak velmi šetrná. Obvykle se provádí v „přispání“ nebo lokální anestezii, nemocný se tedy vyhne celkové anestezii. Do těla pacienta vstupuje lékař malým vpichem v třísle, pomocí katetru zavede novou chlopeň na své místo, kde ihned začne pracovat. Pacientům se obvykle uleví hned po zákroku, lépe se jim dýchá a mají více energie. Pokud je vše v pořádku, mohou po několika dnech domů, vrací se k běžným činnostem, jsou opět soběstační stejně jako před zákrokem a nevypadnou ze svého rytmu.

Autor: TAVI.cz

Existuje ideální pacient? 

Obvykle se jedná o muže či ženu nad 70 let, které trápí aortální stenóza. Poškození chlopně ale čím dál častěji trápí i mladší ročníky, například po radiologické léčbě. Metoda TAVI je vhodná i pro ty pacienty, kteří v minulosti chirurgickou operaci aortální chlopně podstoupili, ale nová chlopeň už dosluhuje, nebo pro ty, kteří z nějakého důvodu nemohou podstoupit celkovou anestezii. Překážkou není ani vyšší věk – pokud je pacient celkově v dobré kondici a život mu ztěžuje právě aortální stenóza, zákrok může významně prodloužit délku i kvalitu dalšího života.

Kam se obrátit

TAVI je možné podstoupit ve 14 centrech po celé České republice a je plně hrazeno pojišťovnou. Veškeré dostupné informace pro pacienty i jejich blízké jsou na stránkách www.tavi.cz.  

Pacienta za praktickým lékařem obvykle vedou počáteční obtíže (dušnost, stavy na omdlení, únava, bolesti na hrudi) a klinický nález (srdeční šelest).

Po absolvování úvodních vyšetření (EKG, ultrazvuk srdce) a potvrzení, že se jedná o nemocnou aortální chlopeň, se pacienta ujme ambulantní kardiolog a navrhne další postup, případně pacienta odešle do kardiocentra.

Ve specializovaných centrech se pacient setká s koordinátorem TAVI, který zajistí termín komplexního vyšetření. Ta trvají 2–3 dny a nemocný je obvykle absolvuje na jednom místě.

Když je hotovo, výsledky posoudí indikační komise (tzv. Heart Team) a rozhodne o vhodnosti zákroku. Následně je naplánován termín, obvykle do 1–2 měsíců, v případě nutnosti lze zákrok provést i akutně.

Pacient nastoupí do nemocnice jeden den před plánovanou operací, druhý den proběhne zákrok a třetí den stráví na standardním pokoji. Pokud je vše v pořádku, další den míří domů.

Dlouhodobě zůstává pacient v péči kardiologa, dochází na běžné kontroly.

Zákrok TAVI je možné podstoupit ve 14 specializovaných centrech po celé České republice. Všechna střediska najdete například na www.tavi.cz, kde je uvedena i celá řada dalších informací. Zákrok je plně hrazený pojišťovnou.