Je pravda, že před 60 lety byly platy žen v Československu v průměru o více než třetinu nižší ve srovnání s odměnami mužů. Situace se od té doby trochu zlepšila, ale poslední dvě desetiletí se čísla příliš nemění. České ženy ve věku 40–44 let vydělávají o 23 % méně než muži, jak uvádí web projektu Rovnaodmena.cz.

Mámy to nemají snadné

V tomto věku však na ženy nejvíce dopadá péče o potomky. Nejenže občas musí zůstat doma s nemocnými dětmi, což jejich výdělek snižuje, ale často se musí spokojit s nižší mzdou už při nástupu do zaměstnání jen proto, že zaměstnavatel tyto absence dopředu očekává. Uchazečky o práci, které mají doma malé děti, se navíc podprůměrné mzdě většinou nebrání. Někdy je za tím i nižší sebevědomí, pocit, že po letech strávených doma s dětmi jim v profesní oblasti tak trochu „ujel vlak“. Pokud pečují o děti spolu s partnerem, spoléhají se hlavně na jeho výdělek. Že to není nejlepší strategie, může vyjít najevo až ve chvíli, kdy je na změny pozdě.

„I já jsem se po návratu z mateřské smířila s nízkým ohodnocením,“ říká osmatřicetiletá Michaela. „Moc jsem si nevěřila a bylo mi jasné, že občas budu s některým ze synů doma, když onemocní. Také jsem udělala chybu, že jsem během rodičovské nevyužila nějaký čas i pro sebe, třeba na zlepšení angličtiny nebo nějaký online kurz. Takhle jsem měla pocit, jako bych byla čerstvá absolventka, která si při pohovoru nemůže moc poroučet.“

Když přijde nečekaná zpráva

Jednoho dne si však Michaela nahmatala bulku v prsu. Následná vyšetření potvrdila zhoubný nádor. Michaela se dlouhé měsíce nemohla vrátit do práce, čekala ji operace, chemoterapie a rekonvalescence. Její vážná nemoc převrátila život vzhůru nohama celé rodině a nabourala rodinný rozpočet. Manžel Michaely totiž musel po nějakou dobu také zůstat doma a pečovat o ženu i děti. Spoustu peněz stálo dojíždění k lékařům, placené hlídání dětí či doplňky stravy.

Autor: Shutterstock

Michaela se těžko zbavovala pocitu selhání. Co mohla udělat jinak? „Měla jsem být sebevědomější při vyjednávání o mzdě. A rozhodně jsem měla mít už dávno životní pojištění, jenže to mi došlo až poté, co jsem si na srazu třídy promluvila se spolužačkou,“ přiznává Michaela. Její spolužačka ze střední školy totiž prožila podobné trápení – i přes svůj mladý věk prodělala mozkovou mrtvici.

Lepší je být připravená než překvapená

„Samozřejmě to byl šok pro celou její rodinu, stejně jako u nás. Jenomže spolužačka byla na takové nenadálé věci lépe připravená. Od pojišťovny dostala hned po potvrzení diagnózy 350 000 korun, protože měla životní pojištění FLEXI. Mohli si s manželem platit hlídání dětí, lépe zvládli výpadek příjmů a ještě dostala k pojistce bonus CESTA KE ZDRAVÍ, ze kterého si mohla zaplatit pobyt v lázních,“ vypráví Michaela.

Závažnou diagnózu si někdy vyslechnou i mladé ženy. Životní pojištění FLEXI proto nabízí za zvýhodněné pojistné balíček PRO NI, který ženy chrání pro případ nejtypičtějších vážných onemocnění. Při významných životních událostech, jako je například svatba nebo narození dítěte, navíc mohou navyšovat pojistné částky bez zkoumání zdravotního stavu. Pokud je žena v pracovní neschopnosti z důvodu těhotenství, pojišťovna jí proplatí až 30 dnů pracovní neschopnosti a 90 dnů, jestliže bude alespoň 3 dny v nemocnici. Při komplexním zajištění vážných rizik je možné získat slevu až 30 %.