Kůň a pes – policejní parťáci

Každodenní práce policisty zahrnuje úkony od běžné administrativy až po výjezdy k nejrůznějším případům. Pro některé z nich je vhodnější pohyb v sedle než v autech. V praxi pak kromě koní pomáhají na straně zákona i psi. Policejní hipologie je u nás od roku 1991 a základny najdete v Praze, Brně, Zlíně a Liberci. A má rozhodně své místo.

Celkem projekt vyšel na téměř 38 milionů korun. Dotace z fondů EU pokryla 85 %.

Policista na koni se rychleji dostane i do hůře přístupných míst například při pátrání v lesích. Hodí se také na velké hromadné akce, kde je potřeba mít přehled v davu. Psychologicky působí majestátně a vzbuzuje respekt. Na druhou stranu pes je ideální na detailní práci jako je hledání osob, výbušnin, drog,“ komentuje policista ve výslužbě Radek Maliňák. Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje si je dobře vědomo toho, jak nepostradatelní při udržování pořádku a zajišťování bezpečnosti zmiňovaná zvířata jsou. Proto využili možnosti podpory z evropských fondů na modernizaci vzdělávacího a výcvikového střediska pro služební hipologii a kynologii v Brně v Medlánkách.

Policejní psi dokážou zneškodnit pachatele dřív, než se k němu dostane zásahová jednotka
Autor: Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje

Přínos modernizace výcvikového střediska

  • posílení obranyschopnosti policie
  • kvalitní péče o speciálně trénované koně a psy
  • připravenost na zásahy v extrémních podmínkách

Výcvik policejních koní je náročná disciplína. Mají trénink každý den
Autor: Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje

Celoroční jízdárna usnadní každodenní péči

Díky velké investici vznikla zastřešená plně vybavená jízdárna, kde mohou policisté trénovat na koni, tak i plnění policejních úkolů. A zároveň na jednom místě koním zajistí vše, co potřebují. Trénink obohatil trenažér neboli kolotoč až pro šest koní a nově vznikla i jízdárna venkovní. Ředitelství také dokoupilo speciální vybavení pro přepravu koní. Tréninky v kryté jízdárně o téměř 1 700 m2 můžou nyní probíhat za každého počasí.

629 pracovišť IZS bylo modernizováno nebo vybudováno díky podpoře fondů EU

„Práce s policejními koňmi je speciální disciplína. V hale využíváme i zvukové efekty, aby si zvykli na ruch, které běžně slyší při zásahu nebo během služby,“ řekl policista Martin Procházka. Pro psy zde z fondů pořídili překážky pro jejich výcvik. Policisté se musí o koně i psy řádně starat a věnovat jim i svůj volný čas. Vše se totiž odráží na jejich pracovním vztahu. Díky dotacím mají pro svou profesi to nejlepší zázemí.

Díky fondům mohli pořídit i speciální přepravník pro policejní koně i posádku
Autor: Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje

Nikdy nezapomeňte

  • 150 – hasiči
  • 155 – záchranka
  • 158 – policie
  • 112 – tísňová linka

Často rozhodují vteřiny

Pro hasiče je zcela zásadní, jak daleko jedou k místu zásahu, kde hoří. Jejich reakční doba může znamenat velký rozdíl mezi záchranou života a majetku nebo odvrácení katastrofy. V obci Svratouch s necelými tisíci obyvateli v Pardubickém kraji se proto rozhodli využít pomoci evropských fondů a přestavět část obecního úřadu na hasičskou zbrojnici. Městečko se nachází na pomezí dvou krajů, takže místní hasiči mají opravdu velké pole působnosti. O jejich potřebnosti nikdo nepochybuje. Ovšem patřičné zázemí pro svou práci dříve postrádali. Nově mají k dispozici prostornou dvojgaráž, šatnu, sušárnu, technickou místnost a sociální zařízení. V prvním poschodí je pak nová školící místnost a kancelář velitele.

Hasiči mají kvalitní vybavení pro svou práci
Autor: Obec Svratouch

Celkem projekt vyšel na 14 milionů korun. Dotace z fondů EU pokryla 85 %.

„Celkem u nás máme 100 členů dobrovolných hasičů a 11 členů zásahovky. Administrativně naše obec spadá do JPO III,“ řekla nám starostka obce Jana Kaštánková. Toto označení znamená, že dobrovolní hasiči zajišťují čas výjezdu do 10 minut a do dalších 10 min dojezd na místo zásahu..

1 245 kusů nové techniky dostaly IZS díky podpoře fondů EU

Klimatická změna se týká nás všech

Vznik nových hasičských sborů je zásadní i z hlediska ochrany životního prostředí v důsledku oteplování. Hasiči ze Svratouchu můžou díky nové zbrojnici vyjet do okolí a co nejrychleji zasáhnout nejen u požárů, které kvůli velkému teplu bohužel vznikají stále častěji. Místní obyvatelé hodnotí hasičskou jednotku pozitivně.

Hasičská zbrojnice slouží nejenom místním, ale také širokému okolí. Obyvatelé se na hasiče můžou spolehnout
Autor: Obec Svratouch

Přínos nové hasičské stanice

  • rychlý výjezd hasičů do přilehlých oblastí
  • adekvátní vybavení a zázemí pro hasiče
  • bezpečnější život v regionu

„V dnešní době opravdu nikdy nevíte, kdy budete potřebovat jejich pomoc. V poslední době je dost sucho a všude kolem nás je spousta lesů. Jejich práce je velká řehole, jsou stateční,“ řekla Jarmila Martínková, obyvatelka obce. Přístavba a stavební úpravy obecního úřadu a zbrojnice pomůžou nejenom místním, ale i lidem v blízkém okolí v obou sousedících krajích.

Záchrana lidského života vyžaduje 100% nasazení

Zdravotníci a záchranáři mají velmi náročné zaměstnání. Jejich práce vyžaduje pevné nervy a hodně vědomostí, které musí mít v malíčku. Při zásahu nesmí zaváhat ani na vteřinu. Své vědomosti musí neustále opakovat a obnovovat, protože se lékařská praxe vyvíjí. Vzdělávací a výcvikové středisko v Karlovarském kraji jim poskytuje nejnovější vzdělávací možnosti, které jim umožňují dobrou přípravu na praxi. Díky evropským fondům středisko získalo výukové modely pro simulace zdravotnických zásahů – dětského i dospělého pacienta, vážně zraněného, trenažery a vybavení pro výcvik. Můžou tak simulovat různé zdravotní scénáře.

Celkem projekt vyšel na téměř 6 milionů korun. Dotace z fondů EU pokryla 85 %

„Vybavení učeben a celkově výuka jsou teď hodně praktické. Nejvíc oceňuju, že si spoustu situací můžeme vyzkoušet, a ne si je jenom učebnicově popisovat,“ řekl záchranář Martin Vodochovský.

Modelový pacient dokáže záchranáře lépe na bojišti. připravit na skutečné zásahy
Autor: Karlovarský kraj

Pacient se skutečnou anamnézou

Ve vém středisku se toho změnilo opravdu hodně. Za největší pomocníky můžeme určitě označit figuríny, které věrohodně napodobují zdravotní problémy, komunikují a reagují na ošetření. „Simulátory fungují jako lidské tělo. Dýchají, bije jim srdce, mrkají, potí se stejnjě ako my. To nám pak hodně pomůže při samotném zásahu,“ vysvětluje Vodochovský.

Přínos modernizace výcvikového střediska

  • zmodernizování výuky díky novým simulátorům
  • větší rozvoj dovedností a odborných znalostí
  • rychlejší a kvalitnější zásahy IZS

Další zásadní vylepšení výuky přinesl trenažér operačního střediska. Slouží k zaškolování nových operátorů a trénování mimořádných i těch běžných událostí. I operátoři jsou pod velkým tlakem. Musí se rozhodovat velice rychle, například kterou sanitku pošlou na místo výjezdu, a dokázat pomoci i po telefonu. Pravidelné školení jim pomůže získat patřičnou jistotu. Jak se říká těžko na cvičišti, lehko na bojišti.

Integrovaný záchranný systém je tady pro nás dnem i nocí. Podívejte se, jaké další možnosti na zlepšení nabízí evropské dotace až do roku 2027

Integrovaný regionální operační program: Kdo může žádat?

  • kraje, města, obce nebo jejich zřízené organizace

Na co můžete dotace použít? 

  • výcviková a vzdělávací střediska
  • vybavení a posílení kapacit základních složek
  • jednotný systém varování a vyrozumění

Autor: Ministerstvo pro místní rozvoj