Jak zabavit svého mazlíčka

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak by asi chtěli vaši domácí mazlíčci trávit volný čas? Kromě procházek a výletů je můžete zabavit i hlavolamy. Originální dřevěné hračky Doglog vyrábí firma by wood.store, s. r. o., kde na jejich výrobu díky podpoře z evropských fondů mohli pořídit vysoce produktivní CNC frézu. Celkem projekt vyšel na téměř 2,2 milionu korun. Dotace z fondů EU pokryla 45 %.

Nová fréza zrychlila výrobu hraček pro psy
Autor: by wood.store s.r.o.

Dosavadní výroba totiž nestíhala pokrýt rostoucí poptávku. Nový stroj také výrazně rozšířil možnosti vizuálu a složitosti hlavolamů. Vznikly propracovanější verze z nezávadných certifikovaných materiálů. Psi si tak můžou hrát a nehrozí, že by se poranili o hřebík nebo něco nevhodného spolkli.

Princip hlavolamů Doglog spočívá v tom, že zvířata v nich hledají a loví pamlsek. Hlavolamy mají pozitivní vliv na psychické a fyzické zdraví zvířat. Navíc jsou vhodné i pro další zvířata. Zabaví se s nimi kočky, morčata, králíci, papoušci, nebo třeba koně. Vybírat můžete z několika obtížností. Tím, že budete takto se svým zvířecím kamarádem trávit čas, zlepší se i váš vzájemný vztah. A to rozhodně stojí za to.

Revoluční výroba dětských plenek? Ano!

Rodiče malých dětí dnes mají tolik možností a tak velký výběr v dětském sortimentu, že je zpočátku těžké se zorientovat. Proto jistě ocení dobré recenze spokojených zákazníků. Firma Petit Lulu je rozhodně má. Zabývá se výrobou kvalitních látkových plen a dalších doplňků pro péči o dítě. Jejich plenky jsou opakovaně použitelné, a tudíž velmi přátelské k životnímu prostředí. Ekologická je i výroba produktů.

Firma Petit Lulu vyrábí kvalitní látkové pleny
Autor: Petit Lulu s.r.o.

Petit Lulu využívá nejmodernější výrobní technologie a i díky finanční podpoře z fondů EU je celý její výrobní proces plně automatizovaný. Nový software se stará o střihy, systém výroby, počítání vyrobených kusů i spotřebu materiálu. Automatický šicí stroj už nepotřebuje obsluhu, vystačí si s počítačovým programem. Sublimační tiskárna, která představuje jednu z nejmodernějších tiskových technologií, a lis umožnily firmě rozjet novou značku dětského oblečení wamu.cz. Zásadní vliv na úspěch firmy mělo pořízení CNC řezacího stroje (tzv. cutteru), který zpracovává látky a textilie. Dotace z evropských fondů pokryla i jeho koupi. Celkem projekty vyšly na téměř 4,5 milionu korun. Dotace z fondů EU pokryla 85 %.

„Celkově se díky strojům z dotací výrazně zvýšila výrobní kapacita, kvalita výrobků, a vznikly nové služby, které můžeme nabízet. Cutter zcela ovlivnil naši výrobu. Práce s ním je přesná, ušetří se materiál a je méně zbytků. Dokonce jsme začali dělat zakázky i pro jiné firmy. Bez dotace bychom si všechny ty přístroje určitě nepořídili,“ říká majitelka firmy Lucie Hladíková. Ze zbytkového materiálu se navíc nestane odpad, ale další zboží. Využívají ho jako výplň do dětských autosedaček, na tvorbu hygienických pomůcek nebo odličovacích tamponů.

Zlínská obuvnická tradice v novém hávu

Kdyby se vás někdo zeptal, co je typické pro Česko, co byste odpověděli? Kromě piva byste si jistě vzpomněli i na obuvnickou tradici, kterou proslul zejména Zlín díky Tomáši Baťovi. I proto se Václav Staněk rozhodl vytvořit právě zde novou značku obuvi. Vasky mají renomé už po pár letech existence. Jejich nové pojetí tradice oslovilo všechny generace. Zakládají si na originalitě, kvalitě, designu a ruční výrobě.

Společnost Vasky trade využila možnosti čerpání dotace z fondů EU a koupila vyřezávací stůl a speciální software ERP, který pomáhá řídit výrobu i veškeré obchodní činnosti. Díky nim se zrychlil výrobní proces a fungování firmy se více zautomatizovalo. Celkem projekt vyšel na téměř 2,5 milionu korun. Dotace z fondů EU pokryla 45 %.

Václav Staněk s týmem ševců firmy Vasky
Autor: Vasky trade s.r.o.

 „Obuv mě oslovila kvalitou, ruční výrobou a samozřejmě designem. Rád podpořím české výrobky, které si to zaslouží,“ chválí boty čtenář Michal. Změna ve výrobě byla potřeba. Nový přístroj usnadnil práci všem ševcům a šičkám, protože objednávky na nové boty přicházejí dokonce i ze zahraničí. Navíc v letošním roce rozšířily své řady o další českou legendu mezi obuví, a totiž značku Botas.

Odkud můžete do roku 2027 získat evropské dotace?

Operační program Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TA K)

Financuje rozvoj podnikání malých a středních podniků, jejich technologický pokrok a ekologickou výrobu.

Operační program Zaměstnanost plus (OP Z+)

Podpora míří do vzdělávání pracovníků, aby oni i firmy lépe obstáli na trhu práce. Zároveň pomáhá zaměstnat i znevýhodněné skupiny obyvatel.

Operační program Spravedlivá transformace (OP ST )

Firmy v uhelných regionech mohou využít zvýhodněný úvěr na nákup technologií, rekonstrukce nemovitostí a další rozvoj podnikání.

Zajímá vás, kde fondy EU pomohly ve vašem regionu?

Vydejte se v září na některý ze Dnů otevřených dveří a navštivte místa podpořená evropskými dotacemi. Čekají vás prohlídky a zábavný doprovodný program například v Pivovaru Svijany, v klášteře Teplá a na dalších místech. Informace najdete na: akce.kdefondyEUpomahaji.cz.

Autor: Ministerstvo pro místní rozvoj