Dejte šanci pasivitě

Být v osobním a pracovním životě pasivní se nevyplácí. Ale u bydlení je to přesně naopak. Pasivní dům je stavba, která je tak šikovně navržená a postavená, že nepotřebuje téměř žádné topení ani klimatizaci. Aby dokázala využívat teplo, které vydávají lidé, spotřebiče a slunce, potřebujete kvalitní stavební materiál a kvalitně odvedenou práci při samotné stavbě. Odměnou vám pak bude velká úspora za energie. 

Možná si myslíte, že stavba pasivního domu je příliš složitá a drahá. To ale není tak docela pravda. Pasivní dům se dá postavit z různých materiálů a stavebních systémů, které jsou momentálně cenově hodně výhodné. Třeba česká firma KM Beta nabízí stavební materiály o 30 % levněji než v loňském roce. „U většiny našich výrobků hrají ve výrobních nákladech zásadní roli ceny energií. Ty se snižují a jejich vývoj je předvídatelnější,“ vysvětluje postupné snížení cen výkonný ředitel KM Beta Ing. Marek Žídek.

Autor: KM Beta

Věděli jste, že…

pasivní dům také může zlepšit vaše zdraví? Zajistí čerstvý vzduch a příjemnou teplotu po celý rok. Snižuje riziko výskytu alergií, astmatu a kožních problémů. Nízkoenergetická stavba navíc snižuje emise skleníkových plynů, takže uleví planetě.

Na co se zaměřit, aby vám dům nevyprázdnil kapsy?

Na všem se dá něco pokazit. Při stavbě domu to platí dvojnásob. Často lidé zjistí, že vybrali nevhodný materiál nebo že firma neodvedla svoji práci dobře. Bohužel ale pozdě. Chyby je pak stojí násobně víc, než kdyby si všechno pohlídali na první dobrou. 

Zásadní je vybrat takový zdicí systém, který má izolaci umístěnou na zdicích blocích. Stavba je tak méně náročná na preciznost zdění. Navíc takové zdivo disponuje přesnými rozměry, které zajišťují vzduchotěsnost stavby – teplo vám tak nebude unikat přes spáry. U krytiny je klíčová její akumulační schopnost – naakumulované teplo se postupně uvolňuje do interiéru. A to je vlastnost, kterou od pasivního domu zkrátka chcete.

Autor: KM Beta

Co ještě pečlivě vybírat?

Okna 

Nechcete, aby vám peníze vyletěly oknem? Pak si dejte dobrý pozor, jaká si vyberete. Vsaďte na ta s dobrou tepelnou propustností. Zajímat byste se měli o okna, která pouští do interiéru dostatek slunečního světla.

Rekuperace

Na jejím výběru si opravdu dejte záležet. Bez ní by se efektivně nevyměňoval vzduch a vy byste zbytečně přišli o zpětné teplo. Mezi často používané patří např. rekuperace s protiproudým nebo rotačním výměníkem a tepelným čerpadlem. 

Autor: KM Beta

Stejně pořád nevíte, co je pro vaše bydlení nejlepší? 

Zorientovat se ve všech materiálech, které vám zajistí úspornost domu, není vůbec snadné. S realizací vám pomůže firma KM Beta. Specializuje se na výrobu a dodávku hlavních konstrukčních materiálů pro stavbu pasivního domu. Tím, že je všechny rovnou vyrobí, zjednoduší investorovi stavební proces. A vám zkrátí čekací dobu na váš vysněný domov.

Akční tip:

Potřebujete si před finálním rozhodnutím spočítat náklady? Žádný problém. KM Beta vám připraví kalkulaci na míru a pomůže vám splnit si sen o dokonalém bydlení. Atraktivní ceny přitom promítá už do cenové kalkulace.