Pojištění domácnosti by měl mít každý

Ať už máte vlastní byt či dům, nebo jste si pronajali byt a ten si zařizujete, pojištění domácnosti by mělo být to první, co budete řešit. Nehod se každý den stává nespočet, stejně tak může udeřit vichřice, krupobití, povodeň, nebo vás může někdo vykrást. Vy pak o svoji investici přijdete jako nic. Zní vám to děsivě? Abyste se nemuseli bát, že přijdete nejen o vybavení domácnosti, ale i o všechny investované peníze, je tu pojištění domácnosti.

Na co se pojištění domácnosti vztahuje? Možná jste o něm už slyšeli, možná se vám zdá, že jste slyšeli o pojištění nemovitosti. Jde o to samé? Ne, jsou to dvě odlišná pojištění, která se ale mohou prolínat, však jde o pojištění majetku. Pojištění nemovitosti se vztahuje na stavbu, tedy na stěny, okna, střechu atd., pojištění domácnosti pak na její vybavení.

Zahrnout sem můžeme jak nábytek, tak elektroniku, věci osobní potřeby, knihy, sportovní potřeby, klenoty a další věci, které určíte, u některých pojišťoven se pak pojištění domácnosti vztahuje i na stavební součásti, tedy kuchyňskou linku, obklady, podlahy atd. Když si pojistku budete sjednávat, určitě si prostudujte pojistné podmínky, ať víte, na čem jste.

Jak si vybrat to pravé pojištění domácnosti?

Sjednat si pojištění není v dnešní době nic složitého, nabídek a pojišťoven je celá řada. Jenže jak se v nich zorientovat a jak si vybrat takové, které vám v případě potřeby opravdu nahradí to, o co jste přišli?

Autor:  Depositphotos.com

Pojištění domácnosti kryje spoustu rizik

Rizik, která každé domácnosti hrozí, je spousta, proto je dobré vědět, proti čemu se můžete, případně nemůžete pojistit. To by měla být ta úplně první věc, o kterou se budete zajímat. Pojištění proti krádeži, vloupání, vandalismu a mnoha živelným pohromám je asi jasná věc, jenže co se pod těmi pohromami ukrývá? Nejčastěji jde o vichřici, sesuv půdy, krupobití, požár atd., s povodněmi už je to ale maličko složitější. Ne každý se proti nim může pojistit, záleží na tom, kde se byt nebo dům nachází. Pokud jde o zónu častých povodní, pak vás pojišťovna nejspíš proti tomuto riziku nepojistí.

Víte, že spolu s pojištěním domácnosti si můžete sjednat i pojištění odpovědnosti proti škodám z občanského života? Někdy je toto pojištění přímo součástí pojistky, někdy ale ne. Každopádně jde o pojištění, které se opravdu vyplatí. Možná ho znáte jako pojistku na blbost.

Nepodceňujte pojistné limity

Dalším důležitým parametrem jsou pojistné limity jako maximální částka, kterou pojišťovna v případě, že dojde k pojistné události, vyplatí. Sjednávají se pro každé riziko zvlášť, mohou být stanoveny dvěma způsoby, a to:

  • absolutní částkou, která je pevně daná,
  • procentem z hodnoty nemovitosti.

Víte, že si domácnost můžete pojistit snadno a rychle online?

Domácnost byste si rádi pojistili, ale nevíte, jak na to, nebo se vám nechce obíhat pojišťovny? Je to přece jen ztráta času. Máme pro vás dobrou zprávu! Domácnost si můžete pojistit online, smlouvu akceptujete zaplacením pojistného.