Úvěrová kalkulačka slouží pro orientaci

Mělo by to být jednoduché jako facka, ale není. Úvěrová kalkulačka je pouze takovým rádcem při rozhodování, kde si půjčku pořídíte. V dnešní době ji najdete téměř u všech poskytovatelů úvěrů a slouží primárně pro orientaci.

Úvěrová kalkulačka vám předběžné řekne:

  • jak dlouho budete vámi vybranou výši úvěru splácet,
  • jaká vysoká bude měsíční splátka,
  • jaký bude měsíční úrok,
  • a jaké bude RPSN.

Čísla, která vám na obrazovce vyběhnou, ale rozhodně nepokládejte za směrodatná, vše totiž může být a pravděpodobně i bude jinak.

TIP: U půjčky se také dívejte také na její flexibilitu, zejména na podmínky pro mimořádné splátky, změnu výše splátek, odklad splátek (a jestli ho vůbec poskytovatel umožňuje), nebo třeba na úplné doplacení půjčky.

Úvěrová kalkulačka je jenom začátek

Mnoho lidí si myslí, že pokud mu úvěrová kalkulačka spočítá půjčku a splátky vypadají rozumně, půjčku automaticky dostane. A to rovnou v takové podobě, v jaké mu ji kalkulačka ukázala.

Pravdou je, že u kalkulačky to pouze začíná. Banka si musí ještě prověřit vaši schopnost půjčku splácet – nechrání tím jenom sebe, ale i vás před případnou neschopností půjčku splatit. Od prvotního výsledku v úvěrové kalkulačce může být nabídka banky značně odlišná jak v úrocích, tak i ve splátkách.

TIP: Pokud vám pouze na konci měsíce chybí nějaké ty peníze, nemusíte hned sahat po velké půjčce. Zkuste například Peníze na klik od České spořitelny, je to taková rychlá půjčka před výplatou. Rezervu, která se na konci měsíce hodí, máte na účtu do 15 minut.

Úvěrová kalkulačka neříká, že úvěr zvládnete splácet

Pokud zvažujete půjčku, je úvěrová kalkulačka spíše takovým dobrým pomocníkem, který vám přibližně řekne, s jakými splátkami můžete počítat, když si půjčku rozložíte do vámi vybraného období. Už ale nemluví o tom, jestli tento úvěr zvládnete splácet.

I proto si předem dobře promyslete, jak vysoká půjčka je pro váš rodinný rozpočet únosná. Vypočítejte si, kolik zvládnete splácet. Není to žádná vysoká matematika. Postačí od čistých příjmů odečíst všechny vaše měsíční výdaje, včetně splátek. Výsledkem je pak suma, která představuje vaše volné prostředky.

Jedná se tedy o maximální výši vašich splátek, vždy je lepší si však nechat rezervu na nenadálé události. Řiďte se pravidlem, že splátky by měly tvořit max. 25 % z vašeho čistého příjmu.

Nejste si půjčkou jisti? Zajděte si do banky za svým poradcem, který se na váš případ podívá okem nezainteresovaného člověka a poradí, jestli se ve vašem případě nejedná o zbytečný krok. Případně zkuste portál Finančně zdravější, kde je spousta dobrých rad, jak se ve světě financí neutopit.