Budova C3T – Czech Centre for Competitive Technologies nahradila některé laboratoře a další experimentální pracoviště v již nevyhovujících prostorách ústavu. Zaměřuje se hlavně na testy a vývoj bezpilotní letecké dopravy a kosmické technologie. Urychlí a zlevní vývoj nových technologií a vědcům poskytne zázemí, bez něhož by jejich testování a vznik nebyly možné. Současně slouží inovačním firmám, které mají speciální požadavky na infrastrukturu, a to zejména v oborech zaměřených na kosmickou techniku. Rovněž zde funguje řídicí infrastruktura pro komunikaci s družicemi na oběžné dráze.

„Tuto budovu bych přirovnal k místu potkávání, které je otevřené i startupovým společnostem za účelem vývoje nových produktů a služeb. Sídlí zde také byznysový inkubátor Evropské kosmické agentury a o podobném inkubátoru jednáme se Severoatlantickou aliancí. Náš ústav se na inovacích podílí řadou výzkumných infrastruktur, jako jsou aerodynamické tunely, velké pevnostní a motorové zkušebny a chemické laboratoře, což umožňuje spolupráci v rámci jednoho areálu,“ uvádí generální ředitel VZLÚ Josef Kašpar.

Stavba stála 173 740 000 Kč, přičemž z poloviny byla podpořena z pražského Operačního programu Praha – pól růstu ČR. „Nové centrum je v České republice velkým unikátem, podobné mají v Evropě jen velké státy s tradicí kosmického průmyslu jako například Francie, Německo nebo Itálie,“ upozorňuje Josef Kašpar a dodává, že Letňany, kde se před sto lety zrodilo letectví, je pro tuto nadčasovou investici nejvhodnějším místem.

Autor: Hlavní město Praha

Centrum C3T vzniklo s cílem rozšířit technologické možnosti Prahy v oblasti letectví a kosmonautiky, což jsou hlavní high-tech obory, které mohu posunout celý český průmysl. A jak přispěje ke zlepšení života běžných Pražanů? „Práce centra má dopad i na běžný život v Praze, ačkoliv si to její obyvatelé neuvědomují. Například se zde vyvíjí vesmírné družice, které zprostředkovávají různým společnostem snímky města, jež pak mají vliv na řízení dopravy nebo vývoj životního prostředí,“ uzavírá Josef Kašpar.

Autor: Hlavní město Praha