Milujete vůni i intenzivní chuť kávy espresso? I doma můžete vykouzlit lahodnou kávu jako z kavárny. Stačí jen znát několik jednoduchých pravidel, které je třeba při přípravě kávy vždy dodržovat. Záleží totiž nejen na kvalitě zrn, ale i na vodě, z níž kávu připravujete. Kde tedy začít, pokud chcete vykouzlit tu nejlepší kávu i u vás doma? Přečtěte si následující tipy nebo navštivte web https://tchiboblog.cz/espresso/, kde se o espressu dozvíte vše, co potřebujete vědět!

Na vodě záleží

K přípravě espressa je vhodné použít filtrovanou vodu. Často je to totiž právě voda, co znehodnotí chuť kávy, i kdyby byla vytvořena z těch nejkvalitnějších zrnek. A to je škoda! Kromě toho záleží i na její teplotě. Ujistěte se, že máte na kávovaru nastavenou teplotu na 85 až 95 stupňů. Budete-li připravovat kávu z vroucí vody, zrnka jednoduše spálíte. 

Jaká zrnka zvolit?

Na přípravu espressa čeká přefiltrovaná voda, ale vy nevíte, jaká zrna použít? Důležité je jejich správné umletí i skladování! Tu neintenzivnější chuť vám zaručí jedině správně skladovaná a čerstvě umletá zrnka. Umletá káva by vám měla svou konzistencí připomínat pudr nebo polohrubou mouku. Právě mletí kávy do správné konzistence je klíčovým bodem v přípravě opravdu dobré kávy! Sáhnout je také třeba vždy po zrnkách, jež jsou právě k přípravě espressa určeny. 

Čistota? Půl dobré kávy!

Kávovar i mlýnek na kávu udržujte v dokonalé čistotě. Pokud pijete samotné espresso, každá nedokonalost se v jeho chuti odrazí – když kávu nezředíte mlékem a neochutíte cukrem ani sirupem, v jeho chuti je následně znát vše, co tam být nemá. Nezapomeňte tak pečovat o vaše kávové náčiní a důkladně jej čistit. Nečistoty a usazeniny nejen ne zrovna dobře chutnají, ale také nedělají dobře tělu.

Předem nahřátý šálek jako záruka správné chuti

Možná, že i vy máte svůj oblíbený hrnek, ze kterého vám káva či čaj prostě chutná nejlépe! U espressa to neplatí jinak – kromě toho, že by měl odpovídat svým buclatým tvarem a bílou barvou, vyplatí se ho předem nahřát. Právě teplota hrnku zajistí, že káva nabídne dostatečné aroma a udrží na povrchu dostatečnou cremu, což je kávová pěna, která se vytváří při extrakci.

Správné kávové náčiní zmůže mnohé

V neposlední řadě je samozřejmě důležité zmínit fakt že záleží i na našem kávovém domácím vybavení. Pro přípravu vynikajícího espressa se neobejdete bez kávovaru – ideálně s kafemlýnkem. Pokud disponujete kávovarem bez něho, mlýnek je nutné pořídit bokem. Sáhnout můžete po ručním mlýnku, nebo po tom elektrickém. Kávovar bude nejvhodnější pákový. Pokud ale nevlastníte prozatím žádný, nevěste hlavu. Výbornou kávu totiž můžete připravit i pomocí frenchpressu, moka konvičky nebo džezvy či aeropressu. 

Zajímá vás ze světa kávy ještě mnohem víc? Navštivte Tchibo blog a zjistěte o kávě to, co jste možná netušili!