Strunová sekačka 

Nyní vás nečeká již žádné hrbení zad, práce vám půjde od ruky a srp můžete uložit na památku vnoučatům, nebo již jako muzejní artefakt současné generaci. Strunová sekačka (vyžínač) vám pomůže být efektivnější ve všech směrech. 

Strunovka za vás udělá veškerou dokončovací práci, pokud jste právě posekali zahradu klasickou sekačkou. Ta se ovšem i při své praktičnosti, jak sami víte, nedostane všude. Překážek na zahradě je všude dostatek na to, aby člověka jednoho dne napadlo – už na to musím nějak vyzrát! Jenže co si vlastně se strunovkou pořizujete?

Autor: Shutterstock

  • Menší záběr

    Strunové sekačky mají menší záběr než sekačky klasické, a to kolem 25–35 cm. Má to svou velkou výhodu v tom, že pro vás bude stroj daleko lépe ovladatelný.
  • Menší a lehčí stroj   

    Strunovky nemají sběrný koš, jsou skladnější a menší než běžné rotační sekačky. 
  • Sekačku na malé plochy   

    Leckdo se při práci nechá unést. Vězte ale, že na dlouhé plochy se používá rotační sekačka. Jen ta malá, těžko přístupná místa, ponechte sekačce strunové.
  • Strunu místo nože   

    Strunové sekačky sekají trávu pomocí struny, která se postupně odvíjí. A jednoho dne dojde. V té chvíli se ale nic závažného neděje – stačí si pořídit strunu novou. Dobrým nápadem je pořídit si náhradní strunu předem. Může se stát, že narazíte i na model sekačky s plastovými noži.

Elektřinu, benzín nebo baterii?

Bateriové (akumulátorové) sekačky jsou zpravidla nejlepší možnou volbou co do praktičnosti, hlučnosti i obsluhy. Sekají kolem 45 minut, nabité jsou už za půl hodiny a váží kolem 2 kg. Pro pozemky s obří rozlohou se však vyplatí klasický benzín. A elektřina? Pro ty, co nechtějí nic nabíjet a nevadí jim všudypřítomný kabel, rovněž skvělé řešení.

Autor: Bosh

Jak sekat se strunovou sekačkou 

  • Než začnete sekat, oblečte si tričko s dlouhými rukávy (nebo košili), dlouhé kalhoty a připravte si ochranné brýle a rukavice.
  • Zkontrolujte, zda máte strunu dostatečně dlouhou. Pokud ne, povolte ji tím, že opakovaně stisknete tlačítko.
  • Udělejte si plán akce. Kde začnete, kde skončíte? Vše je lepší promyslet předem. 
  • Někdy pomůže šňůra natažená u okrajů záhonů, abyste pracovali přesně. 
  • Aby se vám struna neodvíjela příliš rychle, pracujte v delších intervalech a nepřerušujte opakovaný chod sekačky. Práci přerušte, jen když se struna začne zkracovat.  

Máte hotovo, co teď? 

  1. Zkontrolujte a očistěte spodní stranu ochranného krytu. Pryč musí veškeré zbytky trávy. Pozornost věnujte i malému nožíku, jenž zkracuje strunu.
  2. Sekačku uložte na místo, kde je sucho a stín. 

Jak se postarat o baterii sekačky?

Pokud používáte akumulátorovou strunovou sekačku, pak nikdy neskladujte vybitou baterii. Po skončení práce ji vždy vyjměte a dejte na nabíječku. Je to zároveň rozumná příprava na příště. Baterii uložte na místo, kde teplota není nikdy pod nulou a nepřevýší 40 °C. 

Autor: Extol