Zatímco dříve jsme měli „noční proud“, tedy levnější elektřinu v noci, v současnosti máme takzvanou dvoutarifní sazbu elektrické energie. S tou odebíráte levnější elektřinu v nízkém tarifu a energii za běžnou cenu ve vysokém tarifu. Proto ta dvoutarifní sazba. Mezi vysokým a nízkým tarifem se přitom přepíná dálkově. A třeba bojler máte nastavený tak, aby vodu ohříval jenom v době platnosti nízkého tarifu, tedy za levnější elektřinu.

Dvoutarifní sazba má stále svůj smysl

Mohlo by se zdát, že kvůli zdražování cen elektřiny a cenovému stropu stanovenému vládou už není dvoutarifní sazba elektrické energie tak výhodná jako dřív. Není to ale pravda, dvoutarifní sazba dál pomáhá šetřit náklady na elektřinu. A to i v případě, že platíte zastropované ceny. Je to dáno tím, že nízký a vysoký tarif se liší nejen cenou za silovou elektřinu, ale také za distribuci.

Navíc někteří dodavatelé už své ceny snížili pod vládou stanovený strop a díky tomu se ceny nízkého a vysokého tarifu opět více odlišují. I když ne o tolik, jako dříve. Podívejme se na to podrobněji.

Autor: Us

Úspory se stropem i bez stropu

Cenový strop u jedné MWh činí 6 050 Kč a je přitom stejný pro vysoký i nízký tarif. Tato cena ale platí pouze pro dodávku elektřiny – jedná se tedy jenom o obchodní část celkové ceny, kterou platíte za samotnou komoditu. Pokud ale připočítáme i cenu za distribuci, vysoký a nízký tarif se začnou lišit. A to poměrně výrazně. Hlavně pokud elektřinou ohříváte vodu v bojleru (distribuční sazba D25d). Pokud se třeba podíváme na ceníky E.ONu, vychází nám úspora v nízkém tarifu při zastropovaných cenách 1,80 Kč na jednu kilowatthodinu. A to je stále hodně.

Vezmeme-li v úvahu ceny elektřiny bez vládního stropu, je úspora nákladů v nízkém tarifu ještě vyšší. Největší rozdíl je zejména v případě, že elektřinou ohříváte vodu (sazba D25d), kdy nízký tarif trvá 8 hodin denně. Rozdíl cen elektřiny ve vysokém a nízkém tarifu může být třeba i 2,50 Kč za jednu kilowatthodinu, což dělá 2 500 Kč/MWh.

Na nízký tarif se vyplatí počkat

A nezapomeňte, nízký tarif samozřejmě platí pro všechny vaše spotřebiče, ať už jde o pračku, myčku, nebo třeba elektrickou troubu. Může se proto vyplatit si na nízký tarif počkat. Lidé to tak často dělají a na dobu platnosti nízkého tarifu si naplánují třeba praní nebo sušení prádla. Na jednom praní prádla můžete takto ušetřit zhruba 2 až 3 Kč s ohledem na to, jakou má vaše pračka spotřebu.

Kdy vám nízký tarif platí? Pokud bydlíte na distribučním území EG.D, nejsnáze to zjistíte v aplikaci nebo v portále Energie24. Jinak se podívejte na stránky svého distributora.

Chcete další praktické tipy pro úsporu energií, které vám pomohou ušetřit tisíce korun ročně? Podívejte se na web E.ON Rádce.