Krampus v Rakousku: Nenechte se před Vánoci unést

Co získáte, když smícháte křesťanské tradice s trochou alpského folklóru? Zřejmě něco monstrózně zajímavého. Krampus je mytologická bytost z alpského folkloru, která údajně trestá děti během vánočního období. Některé staré zprávy říkají, že to byl způsob, jak rodiče donutili své děti, aby se chovaly poslušně.

Děti každoročně 5. prosince odkládají boty ke krbu a ujišťují se, že byly celý rok hodné. Pokud byly hodné, pak jim Mikuláš vloží do bot malý dárek. Pokud nebyly hodné, pak jim Krampus dá do bot hroudu uhlí nebo klacek!

Krampus straší mladého chlapce.
Autor: iStock

KFC na štědrovečerní večeři? Ano, prosím!

V současnosti slaví Vánoce v Japonsku spousta lidí, ale tady nejde o státní svátky jako v Americe. Ale je tu jedna věc, kterou Američané nedělají: Na štědrovečerní večeři jedí KFC!

Jak se to stalo? Jako u většiny moderních zvyků to začalo promyšlenou marketingovou kampaní. V 70. letech byly Vánoce pro Japonce málo uznávaným svátkem, většinou spojeným se Západem. Marketéři z KFC se toho rozhodli využít a propojit tak svátek s rovněž typicky západním zvykem jíst rychlé občerstvení. K této příležitosti vydali speciální reklamy, které předváděly specializované vánoční menu v KFC.

Rodič a dítě si užívají Vánoce s jídlem z KFC.
Autor: iStock

Čarodějnice La Befana: Santův pomocník v Itálii

Legenda o La Befaně vypráví o staré čarodějnici, která létá na koštěti a hodným dětem rozdává sladkosti a zlým uhlí. Některé legendy vyprávějí, že La Befana byla nejprve obyčejná chudá žena, která se vydala se třemi mudrci obdarovat Ježíška. Její cesta však nikdy neskončila. Pravděpodobně to ovlivnilo její děsivý a zanedbaný vzhled. Nicméně La Befana nikdy neztratila své dobré úmysly. Každý rok proto děti obdarovává. Tradice o La Befaně je vánoční tradicí, která se slaví v Itálii, ale také v jiných částech Evropy.

Čarodějnice La Befana s punčochou a sladkostmi v pozadí.
Autor: iStock

Vánoce v Indii: Banánové stromy, Birjání a světla na střechách

V Indii je oblíbené zdobení banánovníků a mangovníků. Mnoho indických křesťanů také zdobí své domovy světýlky. Předpokládá se, že tato tradice začala v 19. století, kdy křesťanští misionáři poprvé přinesli elektrická světla do Indie.

Typickými vánočními jídly je ovocný koláč nebo birjání, rýžové jídlo, které se obvykle připravuje z kuřecího nebo jehněčího masa. Často se podává s přílohou Raita, což je jogurtová omáčka.

Hledáte perfektní dárek?

Vánoce jsou také časem pro ocenění rozmanitosti. Zatímco mluvíme o různých tradicích a kulturách, ve skutečnosti se učíme, že máme společného více, než si myslíme.

Pojďme o letošních Vánocích si usnadnit mezinárodní komunikaci. Dárek, který s tím může pomoci, je elektronický překladač Vasco Translator V4. Toto zařízení vám umožňuje porozumět dokonce 108 jazykům. Navíc přichází s bezplatným doživotním přístupem k internetu. Je to proto, že elektronický překladač Vasco Translator V4 má vestavěnou SIM kartu, která se připojuje v téměř 200 zemích bez skrytých nákladů!

Jedná se o hlasový, foto a textový okamžitý překladač, který umí také překládat chatové konverzace a můžete se s ním učit také nová slovíčka.

Zkontrolujte, co víte o Vánocích

Zúčastněte se speciálního vánočního kvízu. Najdete ho zde. Pokud se vám podaří správně odpovědět alespoň na 7 otázek, máte šanci vyhrát skvělé ceny!

Kdo ví, co bude letos ležet pod jeho vánočním stromečkem? 

Veselé Vánoce!