Počátek českého sklářství se datuje do 13. století

Naše nejstarší sklárny se činily v horských oblastech, ve kterých byl dostatek vody, dřeva k roztopení pecí a surovin, jako je křemen nebo vápenec. Typickým produktem bylo nápojové sklo charakteristické pro svou nazelenalou barvu. Během středověku se čeští skláři pořád zlepšovali. Jejich výrobky se postupně vyrovnaly benátskému sklu, které je dodnes vnímáno jako vrchol řemesla. Za panování Rudolfa II. se pak objevily nové technologie a techniky zpracování. Plody tehdejší české šikovnosti se sklízejí do dnešních dní, a to v celosvětovém měřítku. Jde například o tavenou plastiku nebo sochařský přístup k broušení. Čeští skláři ale nesmí usnout na vavřínech. Aby uspěli v globální konkurenci, musí stále hledat další cesty k inovaci. Jednou z možností je využití evropských dotací.

Český sklář díky podpoře z fondů EU obstojí v mezinárodním měřítku

Sklářství patří k energeticky náročným provozům, proto nejedné sklárně dělá vrásky současná energetická krize. Aby toho nebylo málo, zdražují se výrobní náklady. Bez nadsázky se dá tvrdit, že sklářský um je součástí našeho národního dědictví. Je proto přirozené, že bychom o něj měli pečovat a uchovat ho i dalším generacím. Pomocnou ruku podávají prostředky z Evropských fondů, díky kterým může český výrobce obstát ve světové konkurenci. Příkladem je Sans Souci Lighting z Libereckého kraje. Jde o špičkového tvůrce osvětlení a architektonických uměleckých instalací na míru. Mezi nedílnou součást DNA společnosti patří dokonalý design, inovace a technologie. V každém jejich výrobku se světlo promění v umění. Společnost jde až za hranu očekávání. Sklo například propojuje s kovem. Jejich inovativní procesy umožňují světlu kov prosvítit. Spektrum nabídky je ale velmi široké – od nejdrobnějších přívěsků až po majestátní skleněné instalace. Jejich poslední inovační projekt, který posloužil k urychlení výroby předmětů a zvýšení kvality, podpořily evropské fondy částkou 19 milionů Kč. Šlo o instalaci nových technologií do výroby, jako je například centrální řídicí systém, manipulační roboti nebo zlepšení datové infrastruktury. Některé procesy ve výrobě se tak podařilo zrychlit a zjednodušit. Zamýšleným efektem tohoto inovačního projektu je také posílení exportu firmy. Tím se zvýší konkurenceschopnost společnosti na globálním trhu.

Sportovat se dá i v zimě. Česká společnost ví, jak na to

Sport nás nabíjí energií a také štěstím. Pro naše fyzické i psychické zdraví je velmi důležitý. Věnovat bychom se mu měli nejen v létě, ale i v chladnějších měsících. Kvalitní oblečení pro sportování v zimě nabízí český výrobce Lawi Sport. Jeho výrobu a nové technologie podpořily dotace z evropských fondů.

Oceněná česká značka: Kvalitní a zelená

Společnost Lawi Sport vyrábí mnoho druhů oblečení. Od cyklistického oblečení přes termoprádlo až po čepice nebo ponožky. Zároveň cítí zodpovědnost vůči životnímu prostředí. Šije z tkaniny udělané z recyklovaných materiálů. Například na výrobu jednoho dresu využije 8 PET lahví. Oblečení z recyklované biobavlny získalo několik certifikátů udržitelného hospodářství.

Česká společnost ze středočeských Dobrovic je u celého procesu od první nitky až po hotový produkt. Pod rukama jí tak vzniká oblečení pro muže, ženy i děti a dokonce i pro profesionální sportovce. Při výrobě zimního oblečení kombinuje prodyšné materiály s méně prodyšnými tak, aby zajistilo tělu tu nejlepší termoregulaci. Sportovat je tak možné i během chladnějších dní.

Přesnější a rychlejší výroba

Za osmnáct let své existence společnost skutečně dospěla. Začala v roce 2004 u cyklistického oblečení, postupem času svůj sortiment ale výrazně rozšířila. Expandovala i za naše hranice. Letos rozšířila své technické možnosti tím, že zautomatizovala a zdigitalizovala výrobní proces. Díky novým technologiím mohou zaměstnanci sledovat výrobní proces v online prostředí. Celý projekt za 2,5 milionu Kč mohl vzniknout i díky podpoře z fondů EU.

Pořízením pletacího stroje je společnost schopna vytvářet trojrozměrné oděvy. Nově tak už nemusí sešívat jednotlivé díly, ale rovnou vytváří hotové oblečení beze švů. Pohodlné kousky, které netlačí, vznikají za snížené spotřeby materiálu. Tato úspora zvyšuje produkci, a tím i tržby a konkurenceschopnost podniku. Předpokládané navýšení produkce je až o 20 %. Nový pletací stroj a vzorovací počítačová stanice jsou navíc výrazně výkonnější a přesnější. Zamezí se tak produkci zmetků. Tím firma ušetří na energiích. Nový pletací stroj a vzorovací počítačová stanice pomáhají také rozšířit nabídku sportovního oblečení. Majitel Jaroslav Malý oceňuje možnost sledování produkce on-line. Díky tomu má aktuální přehled o každém vyráběném kusu, který později poputuje k dalšímu sportovnímu nadšenci.

Od knihtisku k současným inovacím v českém papírenství

K rozvoji ruční výroby papíru významně přispěl vynález knihtisku. Vynález Johanna Gutenberga spatřil světlo světa v 15. století a o století později papírenství kvete už i v českých zemích. Další rozmach odstartoval rozvoj novinářství. Papír se rázem začal vyrábět strojově a od té doby se u nás vyrábí ve velkém. Dnes si ale výroba žádá inovace. Žádná firma nesmí usnout na vavřínech. Zjednodušení celého procesu bylo cílem společnosti ORPA Papír, a. s.. Projekt podpořily evropské fondy.

Znalosti se tu dědí z generace na generaci

Společnost ORPA Papír, a. s. vznikla koncem 19. století. V současnosti má dva závody. Jeden v Lanškrouně v Pardubickém kraji a druhý v Hostačově na Vysočině. Znalosti a schopnosti se tu už jako málokde dědí z generace na generaci. Pracují tu totiž desítky lidí. Jejich rodiče stáli před lety na stejném místě. Vyrábí papírové obaly, trubice, dutinky a válcové obaly. Produkty se využívají v potravinářství, v textilním, ale třeba i chemickém průmyslu. Některé z nich denně vidíte v regálech obchodů. Aby se některé procesy v závodech urychlily a zefektivnily, požádala firma o dotaci z Evropské unie. Jejich projekt nakonec uspěl. Aby ne. Při výrobě nyní vzniká méně odpadu a ještě se spotřebuje méně energie. Celkově došlo ke snížení nedostatků v infrastruktuře, automatizaci výrobních procesů a zvýšení úrovně digitalizace. Výroba je tak efektivnější. Navíc nad ní vznikla větší kontrola. Díky tomu společnost pokračuje ve své tradici, ale zároveň drží tempo s dnešní dobou a dokáže na trhu konkurovat i ostatním.

Autor: Ministerstvo pro místní rozvoj