Na pobočku chodit nemusíte  

Spousta lidí například vůbec neví, že založit běžný účet lze většinou i online z pohodlí domova. Nemusíte chodit na pobočku banky. Zvládnete to ze svého PC či notebooku během pár minut. Ale pozor. Nesjednávejte si účet bez předchozího porovnání nabídky různých bank. Na první pohled výhodná reklama v sobě může skrývat nějaký háček. Nedejte ani na rady příbuzných či známých. Potřebujete službu vytvořenou na míru vašim potřebám.

Žádné poplatky pro aktivní klienty  

S pomocí běžného účtu můžete své finance spravovat všechny na jednom místě. Tím ale výhody tohoto finančního produktu nekončí. Banky například lákají na vedení účtu zdarma. Zpráva, že nebudete muset odevzdávat žádné poplatky, zní sice hezky, ale skrývají se v ní jisté nástrahy. Účtu bez poplatků si obvykle mohou užívat jenom aktivní klienti, kteří si na něj nechávají zasílat výplatu a pravidelně platí kartou. Při sjednávání účtu si proto ověřte, jaká pravidla banka nastavila.

Vaše peníze nebudou zahálet  

Užitečným finančním produktem, který by vám měla banka k běžnému účtu poskytnout, je výhodný spořící účet. Na rozdíl od klasického účtu tady vaše peníze úplně nezahálí. Zhodnocují se – úročení vkladu dosahuje zpravidla 4–5,5 %. Můžete si díky tomu vytvořit jistou finanční rezervu. Milionáře z vás sice spořící účet neudělá, ale na rozdíl od termínovaných vkladů či stavebního spoření máte finance v případě potřeby velmi rychle k dispozici.

Komfort bezkontaktního placení  

Ve vaší peněžence nesmí chybět debetní karta k účtu jako snadná a rychlá metoda placení. Samozřejmostí jsou v současnosti již bezkontaktní karty, které v obchodě nemusíte vkládat do terminálu, ale pouze je k němu přiložíte. Díky technologii NFC vám k bezkontaktní platbě stačí také smartphone či chytré hodinky. Stačí si kartu spárovat s danou platební aplikací.

Autor: pixabay.com

Používáním debetní karty čerpáte peníze ze svého osobního konta. Za vedení karty a výběr z vlastních bankomatů domovské banky neplatíte. Sjednejte si i službu pojištění zneužití karty, které vyřeší vaši případnou finanční újmu vzniklou neoprávněnými transakcemi, když vám kartu někdo ukradne nebo ji ztratíte. Oblíbený servis tvoří také cestovní pojištění poskytované k platební kartě.

Jistota při výpadků příjmů  

Užitek vám může přinést i další doplňková služba k účtu, kontokorent. Nesjednává se automaticky se založením účtu, většinou o něj musíte banku požádat. Možnost přečerpat svoje konto do minusu se ovšem stává výbornou finanční rezervou, pokud u vás dojde ke krátkodobému výpadku příjmů. Obsahuje ale některá úskalí: Za vedení a čerpání kontokorentu platíte. Protože jde vlastně o úvěr, je úročen určitou sazbou, bohužel většinou vyšší než u klasických bankovních půjček. Dokážete-li ale kontokorent opět rychle doplatit, aby vás netrápily vysoké úroky, získáváte v něm finanční jistotu pro případ nouze.