Pivo se tu stále vyrábí tak, jakoby na něj dohlížel sám arcivévoda František Ferdinand d’Este, který pivovar v roce 1897 založil. Tehdy šlo o nejmodernější pivovar v celém Rakousku-Uhersku. Od počátku byla jeho součástí také unikátní humnová sladovna, která tu zůstala dodnes.
V České republice se podobných provozů zachovala jen hrstka, takže jde o opravdovou vzácnost. Sladovna Ferdinand s roční kapacitou 2200 tun vyrábí slad už 150 let. Benešovský slad vzniká z ječmene, který Pivovar Ferdinand nakupuje od lokálních dodavatelů. Část využije při výrobě vlastního piva, které se vaří i z vyhlášeného žateckého chmele. Druhou část Ferdinand dodává vybraným pivovarům z celé České republiky, ale i do zahraničí, kam se dostává přes bavorskou sladovnu Weyermann.
Stálá nabídka Pivovaru Ferdinand zahrnuje devět piv. Doplňují ji ležáky sezónního charakteru. Všechna jsou spodně kvašená v otevřených spilkách a dokvašovaná v ležáckých sklepích. Žádné CK tanky, „europivo“, dosycování oxidem uhličitým nebo urychlené zrání. Prémiovým pivem je dvanáctka, která je charakteristická svou zlatavou barvou, vysokou hustou pěnou s vyladěnou sladovou chutí a jemným hořkým dozvukem.
Oblíbená je světlá jedenáctka Max s krásnou chutí a příjemnou hořkostí. Milovníky černého piva potěší tmavá jedenáctka s karamelovou chutí. Ferdinand d’Este by dozajista ocenil polotmavou třináctku Sedm kulí s výraznou chutí bylin. Jméno zakladatele pivovaru nese speciální světlá patnáctka d‘Este. Pro ty, kdo mají alergii na lepek, pivovar nabízí hned dva ležáky – bezlepkovou dvanáctku Premium a také bezlepkové nealkoholické pivo.
Oslavte výročí Pivovaru Ferdinand s námi
V sobotu 10. září se v benešovském pivovaru konají tradiční pivovarské slavnosti, na kterých Ferdinand oslaví 125 od svého založení. Představí celý svůj pivní sortiment včetně letošního Vídeňského ležáku. Na své si přijdou i abstinenti, kterým pivovar nabídne hned tři druhy nealkoholických piv. Děti potěší tři druhy limonády Ferdinanda. Sáhnout můžou po tradiční malinovce, pomerančové nebo stále více oblíbené bezinkové příchuti s mátou. Pivo si i letos můžete nechat načepovat do vlastního skleněného půllitru, který bude k dostání přímo v areálu.
Na slavnostech si pochutnají rovněž vegetariáni. V nabídce budou masové i veganské burgery, grilované sýry, burgery s hovězím masem nebo trhaným vepřovým, plněné bagety, srbské plejskavice, grilované kýty či kančí klobásy, lívanečky, palačinky naslano i nasladko nebo domácí zmrzliny. Nebude chybět ani klasická česká buchta, koláče či čerstvá káva.
O hudební doprovod se postarají oblíbené, převážně místní. Celý program odstartuje benešovská country kapela Ostří Bobři. Poté přijde na řadu pop-rocková Kaktus Verde, písničkář Štěpán Kojan nebo irský rock z Českých Budějovic v podání Pirates od the Pubs. Kapela The Beautifuls či Dirty Blondes s charismatickou zpěvačkou Danou Yousifovou fanoušky zaujme svým rock´n´rollem a kapela Lahvátor potěší pivním rockem. Letošní slavnosti okoření bubenické vstupy Líšamanů a na řadu přijde i folk-rocková jistota Bílá nemoc. Setkat se můžete i s automobilovým závodníkem Adamem Králíkem, který tu bude mít autogramiádu a na odiv vystaví svůj unikátní vůz.
Během odpoledne můžete zajít také na prohlídku pivovaru, prozkoumat unikátní humnovou sladovnu, ležácké sklepy, či nahlédnout do rekonstruované varny, nasát zajímavosti a otestovat své znalosti o pivu a pivovarnictví. Na své si přijdou i děti, pro které bude připraven dětský koutek.
Brány pivovarského dvora se otevřou ve 13 hodin.
Novinky můžete sledovat i na FB události slavností nebo webových stránkách pivovaru.