Plýtvání nebo špatné hospodaření s vodou jsou problémy, které stále více zasahují do naší krajiny i našich životů. 17. červen je světovým dnem boje proti suchu a rozšiřování pouští a proto vzal Radegast velbloudy na průvod Prahou a Ostravou, který zamířil i k Radegastovnám, aby upozornili na problematiku nedostatku, plýtvání a špatného hospodaření s vodou.

Autor: Plzeňský Prazdroj, a. s.

„Velbloudi, kteří jsou symbolem sucha a pouští, spolu s námi upozorňovali na to, že zadržování vody v krajině a péče o vodní zdroje jsou nesmírně důležité aktivity. Pokud se do toho všichni pořádně nepustíme, tak se budeme s velbloudy možná setkávat nejen v průvodech,“ vysvětluje Josef Jalůvka, manažer značky Radegast.

V péči o veřejnou zeleň mohou například pomoci speciální zavlažovací vaky pro stromy. Díky nim stromy překonají sušší období a dochází také k významné úspoře vody potřebné na jejich zavlažování.

Autor: Plzeňský Prazdroj, a. s.

I při vaření piva se dá ušetřit

Pivovar Radegast je v oblasti ochrany vodních zdrojů dlouhodobě aktivní, jde příkladem a snaží se ostatní inspirovat. Přímo ve svém nošovickém pivovaru snižuje množství vody potřebné pro vaření piva a patří v tom mezi absolutní světovou špičku.

„Vzít si „na vlastní hrb boj o vodu“ by měl každý z nás. Zachovat naši jedinečnou krajinu budoucím generacím se nám podaří jen v tom případě, pokud se současným problémům a zároveň výzvám všichni postavíme čelem. A pomůže přitom každá, byť sebemenší akce, protože každá kapka má smysl,“ dodává  Josef Jalůvka.

  • Pivovar Radegast investoval za posledních 13 let desítky milionů korun do vodohospodářských projektů a během tohoto období snížil spotřebu vody potřebnou na výrobu piva o téměř 40 %. V posledních třech letech spotřebovává průměrně asi 2,5 hl vody na výrobu 1 hl piva. Zařadil se tak mezi pivovary, které patří v šetření s vodou k nejlepším na světě.
  • Unikátní systém rybníčků vybudovaný v okolí nošovického pivovaru čistí přírodním způsobem dešťovou vodu odcházející z pivovaru. Každý rok se tak v průměru vyčistí asi 21 velkých 50metrových bazénů. Ekologické pisoáry nainstalované v Radegastovnách zase šetří vodu v hospodách. Měsíčně může jít o úsporu až 250 000 litrů pitné vody.