Většina Čechů má nadváhu nebo je obézních. Jen 5 procent z těch, kteří to potřebují, se ale odhodlají k bariatrickému zákroku, který jim pomůže se nadbytečných kil zbavit. Po nich se pacient zbaví kil. Ale co s nadbytečnou kůží? Řešením jsou plastické operace dolaďující postavu.

Ukázka břicha po redukci váhy před plastickou operací.
Autor: OB CARE, s.r.o.

Plastika břicha neboli abdominoplastika je často jediným řešením odstranění přebytečné povislé kůže, které přináší viditelné a velmi dobré výsledky.

Největší kožní přebytky bývají na břiše. S těmi si poradí abdominoplastika, tedy zákrok určený k obnovení rovného břicha a zpevnění pokožky v této partii. „Indikací k provedení této operace je nadbytek kožní a tukové řasy pod pupkem nebo povolená břišní stěna. K těmto jevům se navíc ještě někdy přidá problém s rozestoupením přímých břišních svalů a vznik strií,“ vysvětluje MUDr. Jakub Kníže z OB Care. Výkon, při němž plastický chirurg upraví rozestup břišních svalů, odstraní nadbytečnou kůži a tukovou tkáň a umístí výš pupek, je někdy možné doplnit o liposukci (nebo ji lze podstoupit několik měsíců poté). Vzniklá pooperační jizva je skryta pod spodním prádlem. Po operaci je břicho bandážováno po dobu zhruba šesti týdnů kompresním prádlem, celková rekonvalescence s klidovým režimem trvá minimálně dva měsíce.

Břicho několik měsíců po plastické operaci.
Autor: OB CARE, s.r.o.

Příběh Pavlíny

Před operací vážila Pavlína 106 kg, po operaci měla 65 kg a nyní si drží váhu na 67 kg.

„Nyní jsem téměř 2,5 roku po bariatrické operaci, váhu si držím a jsem šťastná za tuto možnost. Určitě bych všem, kteří bojují dlouhé roky s nadváhou nebo jojo efektem, doporučila obrátit se na odborníky. Po úbytku váhy mi však zůstal převis kůže na břiše, který mě trápil. Rozhodla jsem se proto pro plastiku břicha na klinice OB Care a teď jsem úplně spokojená,“ říká Pavlína.

Dalšími výkony mohou být modelace paží. Jejich plastická úprava probíhá, stejně jako abdominoplastika, v celkové anestezii. „Odstraní se při ní nadbytečná kůže a podkožní tkáň, řez se vede na rozhraní vnitřní a zadní strany paže, takže jizva se nachází na nejméně viditelném místě,“ říká doktor Jakub Kníže. 

Podobnou úpravu je možné provést na vnitřní straně stehen. Zde může být uvolněná kůže dokonce i příčinou některých fyzických a funkčních obtíží. Po této operaci jsou jizvy v oblasti třísel a odstranění kožních přebytků má v těchto místech až trvalý efekt. Tyto zákroky pro modelaci postavy lze často kombinovat s liposukcí pro dosažení nejlepších výsledků. 

V současné době velice žádanou operací, a to nejen po radikálním úbytku váhy, je modelace prsou (mammaplastika). To platí pro dámy i pány. Cílem je prsa pozvednout a zpevnit. Při této operaci v celkové narkóze se nepoužívají implantáty jako při augmentaci. Postup se volí podle velikosti poprsí pacientky, stejně jako umístění jizvy.  Řez se může vést kolem prsního dvorce, kolmo dolů směrem k podprsní rýze nebo jejich kombinací. Speciální kompresivní podprsenka se nosí obvykle dva měsíce a pro fyzicky náročnější činnosti i déle.

Podobně jako u jiných operací prsou je nutné předoperační vyšetření doplnit o sonografické a případně i mammografické vyšetření.

Plastika mužských prsou (odstranění gynekomastie) rovněž vyžaduje předoperační ultrazvukové vyšetření. „Výkon probíhá v celkové anestezii a spočívá v odstranění vyvinuté prsní žlázy,“ vysvětluje plastický chirurg.