Na začátku by bylo vhodné vysvětlit, co je to nerezová ocel. Jedná se o skupinu ocelí, které se vyznačují odolností vůči korozi způsobené atmosférickými vlivy nebo zředěnými kyselinami. Své jedinečné vlastnosti získává přidáním vhodných legujících prvků, jako je chrom nebo nikl. Tento materiál je známý již téměř 100 let a jeho obliba roste s každým desetiletím. Dnes se hojně používá ve stavebnictví, architektuře, chemickém, potravinářském a automobilovém průmyslu.

Rozlišujeme čtyři hlavní typy nerezové oceli. Nejoblíbenější třídou oceli je austenitická ocel, která tvoří téměř 70 % světové produkce. Mezi další typy patří feritická ocel, martenzitická ocel a austeniticko-feritická duplexní ocel. Každý druh má jedinečné vlastnosti a různé využití.

Autor: Stainless Europe

V ČR jsou nerezové oceli nabízeny k prodeji v podobě mnoha výrobků, jako jsou: trubky (svařované i bezešvé), plechy, nerezové kruhové tyče, tvarovky (příruby, kolena, T-kusy, redukce), profily atd.

Austenitická ocel

Austenitická ocel je oblíbená především díky své vysoké odolnosti vůči korozi. Tento druh oceli není při výrobě kalen a má vysokou schopnost prodloužení. Austenitická ocel má široké využití v chemickém a energetickém průmyslu. Nádoby, nádrže, reaktory – všechny tyto prvky se nejčastěji vyrábějí z tohoto typu nerezové oceli. Tento druh oceli se používá také na výrobu příborů, dřezů, součástí zařízení v potravinářských závodech, a dokonce i výfukových systémů v automobilovém průmyslu.

Autor: Stainless Europe

Feritická ocel

Feritická ocel se vyznačuje nižší odolností proti korozi v důsledku relativně nízkého obsahu chromu. Při její výrobě se obvykle používají také legující přísady, jako je molybden nebo titan. Feritická ocel je často považována za levnější náhradu austenitické oceli. Vyznačuje se magnetickými vlastnostmi, dobrou tepelnou vodivostí a nižší náchylností k ohybovým deformacím. Feritická ocel se nejčastěji používá v automobilovém průmyslu, v gastronomii nebo jako součást konstrukcí domácích spotřebičů.

Martenzitická ocel

Martenzitická ocel naproti tomu není nic jiného než nejoblíbenější austenitická ocel, která během výroby prošla procesem kalení. Na rozdíl od jiných typů oceli se tento typ vyznačuje výrazně vyšší pevností, tvrdostí a odolností proti oděru. Martenzitická ocel se používá především v méně agresivním prostředí. Nejčastěji se používá k výrobě šroubů, pružin, součástí čerpadel nebo ventilů pro hydraulické lisy. Velmi dobře se osvědčuje také při výrobě měřicích přístrojů nebo chirurgických nástrojů. Pokud již známe své potřeby, můžeme využít nabídky jednoho z největších dodavatelů nerezové, kyselinovzdorné a žáruvzdorné oceli: Stainless Europe, a uskutečnit nákup v internetovém obchodě

Autor: Stainless Europe