Voda je jedním ze základních přírodních zdrojů a pokladů. Bez ní by neexistoval život. Dnes si už nedovedeme představit, že by pro nás nebyla dostupná. Obyvatelé severních Čech jí mají dostatek, a to i přes to, že spotřeba vody v České republice neustále stoupá.

S „modrým pokladem“ hospodaří v regionu skupina Severočeská voda, která zajišťuje zásobování pitnou vodou pro 1,1 milionu obyvatel Ústeckého a Libereckého kraje, na území o rozloze 6 930 km2. Naše severočeská voda, která je plně v českých rukou, protože akcionáři vodárenských společností jsou města a obce v obou krajích, patří k těm nejkvalitnějším v republice. Proto se severočeští vodohospodáři snaží, aby si lidé naší vody vážili, poznávali ji a snažili se ji chránit.

Autor: Severočeská vodárenská společnost

Severočeští vodohospodáři třeba pravidelně navštěvují základní a střední školy se vzdělávacím programem Bádání o vodě a šíří osvětu o důležitosti vody i správném hospodaření s ní. Umožňují také veřejnosti, aby se blíže seznámila s klíčovými provozy pro zajištění zásobování pitnou vodou a čištění odpadních vod. Pohádkové dny otevřených dveří v úpravnách vody a čistírnách odpadních vod jsou oblíbenými akcemi, zejména u rodin s dětmi. A třeba návštěva přehrady Fláje a její duté hráze je zajímavým zážitkem.

Hospodaření s vodou, využití vody v krajině, investice do obnovy a rozvoje vodárenské infrastruktury – to jsou témata, na která skupina Severočeská voda stále myslí a chce je připomínat všem obyvatelům severních Čech.

www.svs.cz